• Bild: Pixabay/Montage

Alla nya hus som byggs från och med 2020 ska ha solpaneler på taken – i alla fall om du bor i den amerikanska delstaten Kalifornien. Detta enligt en ny lag som klubbades igenom i våras, skriver SVT.

Från och med 2020 kommer alla nybyggda enfamiljshus i Kalifornien, USA, behöva utrustas med solpaneler. Alternativt kan flera bostäder dela på ett gemensamt soldrivet energisystem.

LÄS ÄVEN: Sven Höckert: ”Vems ansvar vid installationen av solcellsanläggningar?”

I Kalifornien kommer redan cirka 16 procent av elen från solen – och vissa dagar täcks hälften av elförbrukningen av solenergi. Tillsammans med vindkraften är formatet så effektivt att man ibland fått betala andra delstater för att ta emot överskottsenergi, som annars skulle överbelasta elnätet.

Den nya lagen innebär att delstaten, där vart femte hushåll redan drivs på detta sätt, tar ännu ett stort steg mot att hälften av elproduktionen ska komma från förnybara källor till år 2030.

– Kalifornien håller på att ta ett jättekliv framåt när det gäller energistandard, säger Bob Raymer, teknisk chef vid delstatens branschorganisation för byggindustrin, till Mercury News.

LÄS ÄVEN: Falubor ska kunna köpa andelar i solcellspark: ”Man får ett oberoende av elmarknaden”

Huspriserna i delstaten förväntas öka med uppemot motsvarande 90 000 kronor i och med den nya lagen. Prisökningen förväntas dock i det långa loppet kompenseras av lägre elräkningar.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se