• Bild: Pixabay/Montage

 

Från och med 2020 kommer alla nybyggda enfamiljshus i Kalifornien, USA, behöva utrustas med solpaneler. Alternativt kan flera bostäder dela på ett gemensamt soldrivet energisystem.

I Kalifornien kommer redan cirka 16 procent av elen från solen – och vissa dagar täcks hälften av elförbrukningen av solenergi. Tillsammans med vindkraften är formatet så effektivt att man ibland fått betala andra delstater för att ta emot överskottsenergi, som annars skulle överbelasta elnätet.

Den nya lagen innebär att delstaten, där vart femte hushåll redan drivs på detta sätt, tar ännu ett stort steg mot att hälften av elproduktionen ska komma från förnybara källor till år 2030.

– Kalifornien håller på att ta ett jättekliv framåt när det gäller energistandard, säger Bob Raymer, teknisk chef vid delstatens branschorganisation för byggindustrin, till Mercury News.

Huspriserna i delstaten förväntas öka med uppemot motsvarande 90 000 kronor i och med den nya lagen. Prisökningen förväntas dock i det långa loppet kompenseras av lägre elräkningar.