Foto: Pixabay

Det varma vädret innebär att havsvattnet under de senaste dagarna närmat sig 25 grader. Det är för varmt för att kyla systemen i Ringhals. Därför tas Ringhals 2 ur drift. Det här meddelar Vattenfall i ett pressmeddelande.

– När vi under måndagen närmade oss 25 grader valde vi att minska effekten till 55 procent men nu har temperaturen gått över 25 grader och därför ställs Ringhals 2 av, säger Sven-Anders Andersson, produktionschef för Ringhals i pressmeddelandet.

För att upprätthålla kylkapacitet i Ringhals anläggningar används havsvatten för att kyla olika system och komponenter i processen. Men när havsvattnet blir varmare minskar dess kyleffekt, och för att med god säkerhetsmarginal kunna behålla kylförmågan tas alltså Ringhals 2 ur drift.

Ringhals 3 och 4 har fortsatt normal produktion. Ringhals 1 är för närvarande avställd för årligt planerat underhåll.
Varje anläggning har fastställda gränsvärden för havsvattnets maxtemperatur. För Ringhals 2 gäller 25 grader.

Att havet når temperaturnivåer som i år är mycket ovanligt och att svenska kärnkraftverk behöver reducera effekten på grund av för varmt havsvatten sker sällan. För Ringhals har det skett vid något enstaka tillfälle under 2000-talet.

Anna Norling

anna.norling@mittmedia.se