• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

Årets sommar är rekordvarm, vilket märks av både inom- och utomhus. Samtidigt finns det inga regler för hur varmt det får vara på arbetsplatsen, skriver SVT.

Temperaturen ligger stadigt på en hög nivå just nu, och värmen gör sig påmind på både semestern och arbetsplatsen. Men hur varmt får det faktiskt vara på jobbet?

LÄS ÄVEN: Rusande elpriser – på grund av torkan

Svaret är att det inte finns några allmänna regler om maxtemperatur på en arbetsplats, varken i Arbetsmiljöverkets föreskrifter eller arbetsmiljölagen. Istället är det upp till varje enskild arbetsgivare att se till att arbetsmiljön är god och riskfri. Detta innefattar även att temperaturen är lämplig.

– Finns det inte en ordentlig riskbedömning och man själv gör en bedömning huruvida det inte är okej att jobba i värmen då måste man ta upp det med sin arbetsgivare, säger Byggnads regionala skyddsombud Krister Wicander till SVT.

LÄS ÄVEN: Arbetade i Qatar 46 timmar i streck – i 40 graders hetta

Han framhåller att obehag och utmattning inte är de enda arbetsmiljömässiga farorna med värmen – hettan kan även försämra omdömet och reaktionsförmågan. Detta gör att risken för olyckor blir större.

– När det är så här varmt så kanske man inte ska hålla på med farliga verktyg och maskiner, säger han.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se