Evighetsmaskinen är här
NY TEKNIK
En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan.
– Det här konceptet är vi unika med.
Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.
– Vi gör alltid ljusberäkningar när vi offererar jobb och det är de vi använder när vi programmerar upp armaturerna. De är färdiga för drift när elektrikern får dem, säger Fredrik Hagman.
LÄS ÄVEN: KNX Bridge: Nu pratar vi med huset
Exemplet här är ett klassrum med ett par rader belysning samt tavelbelysning. Auralight förser sina IQ-Connect-armaturer med dagsljus- och närvarosensor som ser till att hela rummet täcks in.
Armaturerna kommunicerar och kopplar själva ihop sig trådlöst med varandra så fort de blir strömsatta. Via den kommunikationen ser de till att en jämn ljusnivå hålls överallt i hela rummet.
I exemplet med klassrummet är 500 lux förinställt och det levererar de reglerat av dagsljusinsläppet från fönstret och förstås om någon är i rummet. Men för att förprogrammeringen ska funka optimalt måste varje armatur hamna på rätt plats.
– Vi kommer ha en tydlig märkning på armaturerna som är lätt att följa.
LÄS ÄVEN: Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel
Rummet tänds, släcks och dimras trådlöst via en tryckknapp, och det här är häftigt, en tryckknapp som inte innehåller något batteri.
– Nej, rörelsen vid trycket på vippan skapar den energi som behövs för att skicka ordern till armaturerna, säger Fredrik Hagman.
Inget batteribyte eller felsökning efter några år när vaktmästaren har glömt hur det fungerar. Det ska tilläggas att även Philips Lighting visade den här typen av tryckknapp på mässan. Lezzon heter knappen och behövs det justeringar i efterhand i armaturerna görs de förstås via app.
LÄS ÄVEN: Elmässan: I Frankfurt är framtiden redan här
Tanken med IQ-Connect är en snabb ROT-lösning; Du kopplar om befintligt kablage till fast fas, nolla, jord, hänger upp armaturer och limmar upp en trådlös brytare. Klart.
– Vår erfarenhet är att kunderna vill ha funktionerna, men inte en massa merjobb med driftsättning, säger Fredrik Hagman.
Mindre timmar för elektrikern då Aura plockar driftsättningstimmar, men kanske fler kunder? Tja, vem vet… Exaktheten från en driftsättning på plats är nog svår att ersätta, men kanske kunden nöjer sig med tillräckligt bra?
Aura Light planerar att efterhand montera in IQ-connect i hela sitt sortiment.