• Foto: Jan-Erik Johansson/Montage

NY TEKNIK

Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder.

– Tanken är god, men själv är jag lite mer ”old school”.

Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping. Han morgonhandlar på Ahlsell och passar på att fingra på mejseln som lanseras stort av WIHA som ett ”genombrott i handverktygets historia”.

LÄS ÄVEN: Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

SpeedE är en batteridriven mejsel med fram o backvred inbyggt i handtaget. Vrid med tumme och pekfinger för höger- eller vänstervarv och den inbyggda elmotorn sköter skruvandet.

Stoppar automatiskt på 0,4 Nm och sedan kan du dra själv upp till 8 Nm innan mejseln ”slirar”.

Vid behov kan du sätta en vridmomentadapter mellan handtag och bits som stoppar vid 2,8 Nm. Tanken där är förstås att få kontroll på hur hårt du drar så inte prylarna spricker eller materialet ”tröttas” ut.

LÄS ÄVEN: Solar lanserar trådlösa Ajax

Mattias Bäck gillar idén och att det sker utveckling, inte minst gällande arbetsskydd. Men att dra i en skruv handlar mycket om känsla och han är skeptisk till att han själv kommer använda den.

– Men man kanske kan vänja sig, och står du och jobbar i en stor central så…

– Men spontant så tror jag fingertoppskänslan går förlorad och det vill jag inte. Det där sitter i händerna, fingrarna, och jag vill känna att jag drar skruven själv. Då litar jag på att det sitter, säger han.

Ungefär så tänker flera montörer Elektrikern pratar med; Mejseln ska vara ”som en förlängning av fingrarna utan massa skit emellan som tar bort känslan/ känseln”. Samtidigt är tonen positiv och åsikten ”en bra grej egentligen” hörs från samma röster.

LÄS ÄVEN: Nya smarta lösningar – Nummer 5, 2017

Mejseln är testad 10 000 VAC och VDE godkänd för 1000 VAC. speedE drivs av vanliga AA-batterier, har inbyggd LED-belysning och ska klara runt 800 skruvar på en laddning. Passar till WIHAs VDE-slimBits.

Priset ligger i storleksordning runt 2400:- för ett helt set med laddare, batterier, bits och adapter vilket kanske är i överkant för att bara köpa och prova (beroende på vem du frågar).

Återstår att se om det blir flipp eller flopp, men dubbelflipp till WIHA som försöker utveckla verktyg som hjälper elektrikernas handleder.

Jan-Erik Johansson