• Bild: Pixabay/Edit

 

En villaägare vars rörliga elpris i juni förra året låg på 600 kronor kan tvingas betala över 1000 el-kronor för samma månad i år.

Elpriset per kilowattimme har på spotmarknaden Nord Pool stigit till 45 öre under juni i år – jämfört med förra årets snittpris på 30 öre per kilowattimme. Detta är det högsta junipriset under de senaste tio åren.

Det behövs nederbörd för att fylla vattenkraftverkens magasin. Det torra vädret under det senaste året sätter dock käppar i hjulen för detta. På grund av torkan stiger nu elpriserna kraftigt.

Villaägaren i exemplet ovan kan få betala upp till 7000 kronor mer för elen i år än förra året – och för en industrianläggning handlar det om miljonbelopp.

– Att priset är så högt just nu beror på det torra vädret. Det behövs nederbörd för att fylla vattenkraftverkens magasin. Men det torra väder betyder mindre vattenkraft och då stiger priserna, säger Jämtkrafts chefsanalytiker Arne Bergvik i ett pressmeddelande.

På Jämtkraft tror man att elpriserna kommer att fortsätta stiga – inte enbart på grund av vädret, utan även baserat på den europeiska prisutvecklingen för fossil gas, kol och andra energiråvaror.

– De svenska och europeiska elpriserna påverkas av priset på kol och fossilgas, råvaror som handlas på världsmarknaden där aptiten ökar. Jag tror att elproduktionen kommer bli betydligt dyrare framöver, säger Arne Bergvik.