• Bild: Pixabay/Montage

DEBATT

”Moderaternas förslag leder till lägre löner, eftersom dessa öppnar upp för underbudskonkurrens inom sektorer där genomsnittslönerna ligger på samma nivå som kollektivavtalens lägstalöner”, skriver Hans Andersson.

En statlig sänkning av kollektivavtalens lägstanivåer leder till lägre löner för redan lågavlönande löntagare. Kollektivavtalens lägstanivåer utgör i princip genomsnittslönen för en mängd olika yrken.

Flera yrken inom framförallt servicesektorn har idag inga löner som nämnvärt ligger högre än kollektivavtalens lägstanivåer. En lokalvårdare tjänar i snitt strax under 20 000 kronor enligt statistik från lönestatistik.se, det är till och med lägre än vad kollektivavtalet medger.

Detta beror på att heltidsanställningar knappt existerar inom dessa branscher, vilket gör att genomsnittslönen blir lägre än kollektivavtalets lägsta månadslöner.

LÄS ÄVEN: Riksdagens beslut: Entreprenörsansvar blir verklighet

Vissa traditionella LO-yrken har haft en betydligt bättre löneutveckling, framförallt inom byggbranschen, men även vissa delar av industrin. Där ligger genomsnittslönerna närmare 10 000 kronor över kollektivavtalens lägstalöner.

Hur kommer det sig att det ser ut så här? Svaret är enkelt, det är marknadens utbuds- och efterfrågansmekanismer som påverkar. Utbudet av arbetskraft inom servicesektorn är större, det finns helt enkelt betydligt fler som kan utföra jobben, än det finns arbetsgivare som kan tänka sig anställa.

Dessa principer styr priset på allt som säljs och köps, arbetsmarknaden är inget undantag, dock har kollektivavtalen begränsat denna negativa spiral för löntagarna.

LÄS ÄVEN: Alliansens inträdesjobb – högst 14 700 i månaden

Sänks lägstalönen för grupper som har en genomsnittslön som ligger på en liknande nivå, kommer även denna att följa med, eftersom utbudet kommer att pressa ner densamma.

Moderatförslaget innebär att ungdomar och nyanlända skall konkurrera med en lägre ingångslön än redan anställd personal eller potentiell anställningsbar personal.

På detta sätt slår man sönder kollektivavtalsmodellen och givetvis kommer denna konkurrensfördel pressa löner och anställningsvillkor ännu mer.

LÄS ÄVEN: Etableringsjobb: Nu är uppgörelsen klar

Lokalvårdaren som arbetar 80 procent och tjänar cirka 18 209 kronor innan skatt, har en visstidsanställning hos en arbetsgivare som ser en möjlighet att spara en slant genom att tillämpa den nya moderata lönesänkarmodellen.

Med moderaternas inträdesjobb kan lokalvårdarens arbetsgivare istället deltidsanställa en nyanländ eller en person som är 23 år eller yngre för 12 800 kronor i månaden. Visstidsanställningen upphör och alternativet istället för arbetslöshet är att acceptera en liknande lön för att kunna konkurrera med moderaternas inträdesjobb.

Moderaternas förslag leder till lägre löner, eftersom dessa öppnar upp för underbudskonkurrens inom sektorer där genomsnittslönerna ligger på samma nivå som kollektivavtalens lägstalöner.

Hans Andersson
medlem i Elektrikerförbundet