Gå direkt till textinnehållet Alt-texter på denna sida är delvis framtagna med stöd av AI

Installatörsföretagens vd: ”Vi lyckades med vårt påverkansarbete”

Den nya lagen om entreprenörsansvar, som riksdagen klubbade igenom för en dryg vecka sedan, var tänkt att börja gälla redan 1 augusti. Efter intensivt lobbyarbete från arbetsgivarorganisationerna inom byggbranschen skjuts ikraftträdandet av lagen till årsskiftet.

Bilden har inget samband med texten

  • Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

 

Ola Månsson, vd Installatörsföretagen.
Foto: Rosie Alm.

– Vi lyckades med vårt påverkansarbete. Nu får vi mer tid till att informera medlemmarna så att de hinner anpassa sig till de nya förutsättningarna, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen, till tidningen Arbetarskydd.

Lagen innebär att en arbetstagare i bygg- och anläggningsbranschen som inte får lön ska kunna få betalt av det företag som anlitat arbetstagarens arbetsgivare.

I andra hand ska huvudentreprenören ansvara.

Ola Månsson är vd för Installatörsföretagen med 3 800 medlemsföretag. Ola Månsson ser inget behov av den nya lagen och tror att extremt få om ens några företag kommer att tvinga betala sina underentreprenörers notor.

Vad han vänder sig emot är främst den administrativa börda som lagen skapar.