• Tändkulan igång, kan drivas med vilken olja som helst, sillrens eller smör. Foto: Jan Eriksson

  • Guiden Markus berättar om fabrikens verksamhet under glansåren före första världskriget. Foto: Jan Eriksson

INSÄNT

Snitzlad bana från busshållplatsen i Norrtälje ledde ett drygt 20-tal medlemmar till motorfabriken Pythagoras onsdagen den 18 april.

Fabriken är idag ett drygt 100-årigt levande verkstadsmuseum. Från början skulle man här tillverka räknemaskiner men det lyckades inte så bra, istället blev det verktygsmaskiner och tändkulemotorer.

LÄS ÄVEN: Pressbyråmuseet – Klubb 67 på resa i tiden

Vår guide Markus Magnusson samlade oss utanför verkstadsporten för att berätta om företagets brokiga historia som innehöll allt mellan konkurser och exporttoppar. Från att ha varit Norrtäljes största arbetsplats med nästan 100 anställda till att falla i glömska på 1960-talet, ingen behövde längre tändkulemotorer.

Byggföretaget Diös köpte marken och tänkte riva hela rasket och bygga bostäder. Då vaknade några eldsjälar till och började jobba för att rädda den unika verkstadsmiljön till eftervärlden vilket lyckades.

Allt var kvar, maskiner, reservdelar, kontoret med alla affärshandlingar, ritningar mm, vaktmästarbostaden och ekonomibyggnader, allt dåligt underhållet men det har museistiftelsen som bildades fixat till.

LÄS ÄVEN: Klubb 67 i de gamla grekernas fotspår

Vi går in i maskinhallen där Markus släcker blåslampan och drar igång svänghjulet på en 8 hästars tändkulemotor som en gång tillverkats här. Vi går åter ut på gårdsplanen där ett välkänt dunkande hörs från avgasröret, dunk, dunk som ljudet från en feskebåt vid Brännö brygga, underbart.

Väl inne i verkstaden igen passerar vi förbi de gamla maskinerna som står på rad svarvar, revolver-svarvar, kippar, kapar och arborrmaskiner alla drivna av remmar från remdriften i taket.

Markus startar den elmotor som driver allt och för över några remmar och en maskin börjar gå, man förflyttas plötsligt många år tillbaka i tiden. Man kan också tillverka egen ström som man gjorde när det begav sig, en tändkulemotor, vad annars här, drar generatorn som vi tyvärr inte får se i drift.

LÄS ÄVEN: Grötlunch och sportjournalistik med Klubb 67

Vi går vidare till den gamla packhallen som gjorts om till ”Varggropen” – barnens teknikverkstad.

På kontoret har tiden stått stilla, i en hylla står telefonkatalogerna från hela Sverige i prydlig rad, en gammal skrivmaskin utan skärm, delete- och escapeknapp står på skrivbordet och ser ledsen ut.

Ett gammalt uppbrutet kassaskåp står också kvar och skräpar.

LÄS ÄVEN: 67:an besökte Igelstaverken

Vi tackar Markus med applåder och sponsrad t-shirt och går över gården till smedjan som byggts om till kafé och tar en fika och macka innan vi far hem.

Ett mycket intressant museum som är väl värt ett besök om du har vägarna förbi.

Jan Eriksson