• Foto: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.

Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter för högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Under tisdagen föreslog dock Utbildningsutskottet riksdagen att säga nej till förslaget.

Samma sak gäller förslaget att ett estetiskt ämne på 50 gymnasiepoäng ska ingå i alla nationella gymnasieprogram, samtidigt som gymnasiearbetet minskar med lika många poäng.

LÄS ÄVEN: Yrkesprogram ska ge högskolebehörighet

Som det ser ut idag måste elever på yrkesprogrammen själva välja till kurser i svenska och engelska för att få grundläggande högskolebehörighet. Enligt regeringen har detta lett till att färre elever söker sig till dessa program.

Man hade därför hoppats öka yrkesprogrammens popularitet genom att lägga till dessa kurser i programmen, men med möjlighet för eleverna att själva välja bort dem.

När det kommer till de estetiska ämnena menar regeringen att de kompletterar gymnasieskolans breda bildningsuppdrag och är positiva för elevernas utveckling i andra ämnen.

LÄS ÄVEN: Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Utbildningsutskottet håller dock inte med om regeringens två förslag. Man menar att förslaget om högskolebehörighet kan få väldigt liten effekt, eller till och med leda till att färre elever söker till och fullföljer yrkesprogrammen.

Angående förslaget om införandet av ett estetiskt ämne håller utskottet med regeringen om att estetiska ämnen är viktiga. Samtidigt anser man att gymnasiearbetet är för betydande för att halveras till förmån för ett sådant.

Därmed är ett riksdags-nej att förvänta i båda dessa frågor.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se