• Ebba Busch-Thor (KD), Ulf Krsitersson, (M) Annie Lööf (C), Jan Björklund (L). Foto: Pressbild.

Den nyöppnade myndigheten för Arbetsmiljökunskap kan läggas ned om det blir ett regeringsskifte i höstens val. Om Alliansen kommer till makten igen lovar de en repris på 2007 års nedläggning. Det här rapporterar tidningen Arbetarskydd.

Det är elva år sedan dåvarande regeringen tog beslutet att lägga ner dåvarande Arbetslivsinstitutet och skära ner Arbetsmiljöverkets budget med en tredjedel. När den socialdemokratiskt ledda regeringen tog över regeringsmakten 2014 var arbetsmiljöarbetet en av de prioriterade frågorna.

LÄS ÄVEN: Ny myndighet för arbetsmiljö inrättas i Gävle

För bara några veckor sedan, den 1 juni i år, öppnade så den nya myndigheten för Arbetsmiljökunskap, MynAK, dörrarna till kontoret i Gävle. En myndighet som riskerar att bli ytterst kortlivad.

När tidningen Arbetarskydd kontaktar tre av de fyra allianspartierna i frågan får de svaret från alla tre, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet, att de vill lägga ned myndigheten om de får bilda regering i höst.

Men de har olika anledningar till varför.

LÄS ÄVEN: Riksdagens beslut: Välfärdsvinster ska inte begränsas

Moderaterna menar att Arbetsmiljöverket är fullt tillräckligt för att utföra de viktigaste delarna i arbetsmiljöarbetet, samt att forskning inte ska detaljstyras politiskt.

Enligt Liberalerna finns inte något behov av en myndighet för arbetsmiljökunskap då de anser att arbetsmiljöfrågor sköts primärt av arbetsmarknadens parter vilket Liberalerna ser som ”en garant för den svenska modellen”, tillsammans med Arbetsmiljöverket.

Centerpartiet vill hellre se ett ”kunskapscentrum” och när Arbetarskydd frågar om de planerar att lägga ner myndigheten för Arbetsmiljökunskap om de kommer till makten i höst är svaret tveklöst ja.

LÄS ÄVEN: Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Det här är uppgifter som inte helt oväntat får kritik från fackligt håll. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä var snabbt ute med en kommentar på förbundets hemsida:

”Det har tagit lång tid att reparera det som alliansen slog sönder. Nu när vi äntligen börjar få ordning på spridningen av arbetsmiljökunskap igen så vill de rasera det som den s-ledda regeringen börjat bygga upp”, skriver han.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se