• Sofie Bergsten är projektledare för den tänkta solcellsparken. Området bakom henne, gamla syrafabriksområdet på Ingarvet i Falun, är det som Falu Energi och vatten primärt tittar på. Foto: Lina Hård

  • Karta över området där solcellsparken planeras. Det inringade området är ingen exakt yta för parken, utan en hänvisning till var den kan komma att placeras.

  • I dag växer mest sly och mindre granar på gamla syrafabriksområdet, men inom några år kan solpaneler med kapacitet att försörja cirka 280 villor finnas där. Foto: Lina Hård

  • Så fungerar en solcell.

  • Ett exempel på hur en solcellspark kan se ut. Megawattparken, placerad mellan Enköping och Västerås, invigdes 2014 och var då Nordens största solpark med sina 91 solpaneler. Foto: Lina Hård

En solcellspark som Faluborna kan bli andelsägare i – det planeras just nu av Falu Energi och Vatten. Tanken är att både husägare och lägenhetsboende ska kunna producera sin egen el.
– Man blir en del av en solcellsrevolution, säger Sofie Bergsten, projektledare.

Falu Energi och Vatten är i full gång med en förstudie för en solcellspark där faluborna ska kunna bli delägare. Förstudien tittar på olika upplägg och ett av dem är att nyttja området intill Hanröleden på Ingarvet i Falun, kanske mest känt som gamla syrafabriksområdet.

En första etapp skulle kunna täcka cirka tre hektar motsvarande 1,5 megawatt i solkraftseffekt motsvarande förbrukningen hos 280 villor, men det kan också bli ett mindre område än så.

– Det beror på i vilken omfattning vi bygger ut. Planen är att bygga i etapper för att se intresset och blir det många intressenter så kan man bygga ut. Men en första etapp bör ändå vara tillräckligt stor för att många falubor ska kunna vara med, säger Sofie Bergsten.

LÄS ÄVEN: Ytterligare 100 miljoner till solcellssatsare

Det började med en motion från Miljöpartiet 2014 om att anlägga en solcellspark i kommunen där faluborna kunde bli delägare. Under åren har en detaljplan och omvärldsanalys gjorts, bidrag sökts och man har tagit hjälp av examensarbeten för att ta fram olika förslag.

Detta ska presenteras för Falu Energi och Vattens styrelse i juni.

– Vi är klara med vilken typ av solcellsinstallation vi vill ha, vad det kommer kosta och hur man skulle utforma ett andelsägande. Investeringsbidrag har vi fått vilket gör att vi kan komma vidare. Sedan för vi dialog med markägaren, länsstyrelsen och kommunen om just den här marken för att se om vi eventuellt behöver gå vidare och titta på andra alternativ, säger Sofie Bergsten.

LÄS ÄVEN: Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

Tidigare verksamhet har förorenat marken, vilket skulle kunna sätta stopp för en park just där. Andra alternativ finns dock, till exempel att anlägga parken på ett större tak.

Mer än så vill Sofie inte säga om alternativen.

– Vi vill gärna bolla olika upplägg med referensgruppen. Vi söker just nu falubor som vill vara med. Vi tänker oss 10-12 personer för öppenhjärtiga diskussioner och en så mixad grupp som möjligt i ålder, intressen och kompetens. Inga förkunskaper krävs och vi ser gärna att till exempel studenter och småbarnsföräldrar hör av sig, säger hon.

Gruppen kommer att ses vid två tillfällen i maj och man anmäler sig via elföretagets webbplats.

– Man blir lätt insnöad i sin egen branschbubbla och detta ska ju vara folkets park. Vi vill helt enkelt ha in åsikter; vilka för- och nackdelar ser faluborna med det här? Vilket koncept ska vi välja? All input är värdefull.

Hus eller lägenhet spelar ingen roll – är man intresserad av att producera sin egen el är parken ett alternativ, menar Sofie.

– Man har kanske inte tiden, kompetensen eller de ekonomiska muskler som krävs för en egen installation, eller bor så till att det inte går. Att sätta upp egna solceller är en stor investering och då finns fördelar med att köpa in sig i en storskalig park, både miljömässiga och ekonomiska. För den privata kassan får man ett oberoende av elmarknaden, man vet vad ens el kommer att kosta under många år framöver.

LÄS ÄVEN: Replik: ”Solcellsanläggningar ställer mycket speciella krav på installationen”

Byggnationen av en park går relativt fort. Solsidan i Varberg, Sveriges största solcellspark, gick på tre veckor, berättar Sofie. Tar tid gör dock projektering, upphandling och leverans av material, samt upprättande av en förening och försäljning av andelar.

– Väljer vi ett av de enklare koncepten skulle det kunna bli en park nästa år som tidigast, men det är mer realistiskt om två år, säger hon.

Är det tillräckligt soligt i Falun för ett sådant här projekt?

– I Tyskland produceras väldigt mycket solel och många privatpersoner har valt att investera i det där, och i norra Tyskland säger man att man har 1 000 kilowattimmar solinstrålning per kvadratmeter. I Falun har vi 987, så vi ligger i samma liga som Tyskland.

Lina Hård
lina.hard@mittmedia.se