• Bild: Anna Norling/Pixabay/Elektrikerförbundet/Montage: Chris Smedbakken (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)

Viss förvirring uppstod under tisdagen när förbundsmötet gick emot förbundsstyrelsen och röstade för att besvara en av att-satserna i en motion om strejklagstiftningen.

I motionen 2018-388 ”Nej till förändringar i strejklagstiftningen” lyfte motionären farhågor inför vad den av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tillsatta Stridsåtgärdsutredningen kommer att resultera i.

Motionen föreslog dels att förbundet ska utlysa en politisk strejk för att protestera mot planerna att inskränka strejkrätten, dels att förbundet ska arrangera möten och manifestationer för att skapa opinion mot förändringar i strejklagstiftningen.

LÄS ÄVEN: Utredningen om strejkrätten skjuts upp

Förbundsstyrelsens förslag var att avslå motionen i sin helhet, då det ännu inte finns några förslag från utredningen att ta ställning till.

Men förbundsmötet röstade istället för att besvara motionens att-sats som säger att ”Svenska Elektrikerförbundet arrangerar möten och manifestationer för att skapa opinion mot förändringar i strejklagstiftningen”.

Vad betyder det här?

– Det kan jag inte svara på riktigt, det måste jag fundera lite på. För att besvara betyder ju att vi redan har gjort eller gör, och de planer vi har haft är att försöka få till att rätt förslag läggs från utredningen, eller att inget förslag läggs alls, och därefter agera utifrån vilket förslag som läggs. Men nu blev det väldigt konstigt, säger Elektrikerförbundets avtalssekreterare Urban Pettersson.

LÄS ÄVEN: Här är några av motionerna till förbundsmötet

Så vi ska inte räkna med att det ska ske möten och manifestationer mot utredningen nu?

– Nej. Det pågår såklart samtal på olika ställen, bland annat mellan LO och Svenskt näringsliv. Du får återkomma när utredningen lämnar sitt förslag. Om nu utredningen kommer att lämna något förslag över huvud taget.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se