• Foto: Anna Norling

En enskild medlem som utesluts ur förbundet får inte längre sin sak prövad via ett skiljemannaförfarande. Det beslöt förbundsmötet på måndagen. Bakgrunden är nazistiska organisationer som satt i system att driva uteslutningsärenden, och som orsakat stora kostnader för fackförbunden.

Under förbundsmötet reformeras förbundets stadgar. En sådan förändring gäller uteslutningsärenden. Tidigare har en enskild medlem som utesluts ur förbundet kunnat få sin rätt prövad av förbundsstyrelsen, centrala representantskapet, förbundsmötet och därefter via ett skiljemannaförfarande.

Med de nya stadgarna försvinner rätten att få sitt ärende prövat via ett skiljemannaförfarande. Nu måste den enskilde medlemmen som vill driva ärendet vidare gå via allmän domstol.

LÄS ÄVEN: Här är några av motionerna till förbundsmötet

Förbundets förste vice ordförande Per-Håkan Waern förklarar att det beror på att det finns vissa organisationer som satt i system att orsaka kostnader för fackförbund som beslutat att utesluta enskilda medlemmar på grund av värderingar som strider mot fackförbundens stadgar.

Såsom nazistiska värderingar.

– Vi har inte haft något sådant ärende, men andra LO-förbund har erfarenhet av det.

LÄS ÄVEN: Inför förbundsmötet: Ur handling

Det handlar om medlemmar som driver ärenden om uteslutning som redan är prövade i alla övriga instanser.

– I ett skiljemannaförfarande tar den enskilde inte någon ekonomisk risk, utan det medlemmarnas pengar betalar hela kalaset, säger Per-Håkan Waern.

Ett skiljemannaförfarande kan bli dyrt för förbundet, upp mot hundratusentals kronor, sade förbundets andre vice ordförande Ulf Carlsson i sitt inlägg i debatten.

LÄS ÄVEN: Inför förbundsmötet: ”Se över fackavgiften”

Hur många medlemmar har Elektrikerförbundet uteslutit?

– Vi har haft två ärenden de sista två åren. Båda rör personer som har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen. En i Dalarna och en i Stockholm, säger Per-Håkan Waern.

Ett par ombud gick upp för att debattera mot ändringen, men efter att ha fått förbundsstyrelsens förklaring till förändringen lade man ned sina förslag.

Förtroendevalda och andra delar av organisationen har fortfarande rätt att få sina ärenden behandlade via skiljemannaförfarande, den nya skrivningen gäller endast enskilda medlemmar.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se