• Bilden föreställer en brandbil som åker längs en mörk gata. Rörelseoskärpa får bilen att se ut att rusa genom natten.

    Bild: Anton Ryvang

En transformatorbyggnad i Vaple söder om Sundsvall har under onsdagsnatten brunnit ned. På grund av kraftig rök uppmanades allmänheten att hålla sig inne med stängda fönster.

Under onsdagskvällen utbröt en brand i ett ställverk i Vaple, söder om Sundsvall, skriver ST. Det var inledningsvis en oljefylld transformatorbyggnad som brann, med kraftig rökutveckling som följd.

LÄS ÄVEN: Elfel orsak till närmare 500 bränder per år i våra bostäder

Larmet inkom 22.49, och räddningsstyrkor från Sundsvall och Njurunda kallades in. Innan elbolaget Eon först vid midnatt hunnit ge räddningstjänsten tillträde till det låsta området, hade dock elden spridit sig. Vid 23.45 gick ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) ut, där alla som befann sig i området uppmanades att ta sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Bedömningen gjordes att släckning inte kunde utföras utan att äventyra räddningspersonalens säkerhet. Eftersom det inte ansågs råda någon spridningsrisk beslutade man därför att under övervakning låta elden brinna ut.

Under tiden kringkopplade det berörda elbolaget Eon strömmen så att inga kunder skulle påverkas.

LÄS ÄVEN: Efter strömavbrottet: Giftlarm i läkemedelsfabrik – anställda evakuerades

Vid 03.03 drogs varningen till allmänheten in, då röken från branden inte längre bedömdes utgöra någon fara för allmänheten. Transformatorstationen hade då brunnit ut.

Först vid niotiden på torsdagsmorgonen hade räddningstjänsten avslutat sitt arbete på platsen. Eons personal började då spärra av de delar av ställverket som fortfarande är strömförande.

Vad som orsakat branden är ännu inte fastställt, men det finns teorier.

– Troligen är det ett överslag som orsakat en explosion, säger Urban Holmberg på Eon till SVT.

LÄS ÄVEN: Utredningen klar: Så påverkar klimatförändringarna elsäkerheten

Under torsdagsmorgonen meddelande polisen att inget brott misstänks i samband med branden, rapporterar ST.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se