• Bild: Joel Larsson/Privat/Montage

Under förbundsmötet kommer flera val till olika poster inom förbundet att ske. De flesta har bara en kandidat till posten. Men till posten som centralt ungdomsansvarig efter Joel Larsson finns tre kandidater: Jonas Eriksson (VK2), Claes Thim (VK1) och Tove Holmgren (VK16).


LÄS ÄVEN: Niklas och Pontus strider om platsen i toppen


Foto: Joel Larsson


LÄS ÄVEN: Här är några av motionerna till förbundsmötet


Claes Thim

Ålder: 28

Bor: Huddinge.

Bakgrund: Arbetar på APQ El i Stockholm AB. Ungdomsansvarig på El-ettan. Ledamot i LO:s centrala ungdomskommitté, ledamot i LO-distriktets regionala ungdomskommitté, ordförande i LO-distriktets regionala ungdomskommitté. Facklig ledare i Stockholms läns SSU-distrikt.

Nuvarande uppdrag: regionalt skyddsombud, aktiv i nätverket Unga Elektriker, CR-ombud, skyddsombud och ledamot i klubbstyrelsen på APQ El Stockholm AB. Skolinformatör på El-ettan och LO-distriktet i Stockholms län

Varför kandiderar du till uppdraget som centralt ungdomsansvarig?

– Jag tycker ungdomsverksamheten är det viktigaste vi har i förbundet. Det är där många tar första klivet in och där många får höra om facket för första gången. Detta är ett arbete som vi måste utveckla och få fler ungdomar att engagera sig. Jag vill vara med och stötta upp ungdomsverksamheten lokalt i hela landet för det är där jag tycker det är som viktigast. Skolinformationen är en viktig del, det är där vi träffar morgondagens elektriker första gången och lägger grunden för ett fackligt medlemskap. Det är något som jag gärna vill vara med och utveckla över hela landet.

Vad kan du bidra med?
– Mitt engagemang och erfarenhet främst. Jag har varit engagerad i ungdomsverksamheten sedan 2010 och har varit med och drivit igenom flera stora frågor. Bland annat att vi idag har en centralt ungdomsansvarig. Jag har ett stort kontaktnät som jag fått genom mitt arbete med ungdomsverksamheten både lokalt och centralt.


LÄS ÄVEN: Inför förbundsmötet: ”Se över fackavgiften”


Foto: Privat


Jonas Eriksson

Ålder: Fyller 26 i sommar

Bor: Göteborg

Bakgrund: Anställd på Emil Lundgren i Göteborg sedan 2011. ”Gick med i facket samma dag som jag blev anställd, klubbordföranden sa att ”i det här företaget är man med i facket”. Men jag hade ingen aning om vad det innebar då. Därefter har jag gått olika utbildningar. Jag är ungdomsansvarig i VK2 sedan årsskiftet 2016-2017.”

Nuvarande uppdrag: Ungdomsansvarig och regionalt skyddsombud i VK2.

Varför kandiderar du till uppdraget som centralt ungdomsansvarig?

– För att ungdomsverksamheten i förbundet är så viktig. Jag tycker också att ungdomsverksamheten är väldigt rolig, och jag brinner för och vill utveckla det Joel har byggt upp.

Hur vill du utveckla verksamheten?

– Vi behöver få fler ungdomar aktiva i förbundet, vi har väldigt bra aktiva ungdomar i förbundet, men vi behöver bli fler, och vi behöver utbilda våra ungdomar i vad ett medlemskap innebär, och vad facket är. Utbildning för unga är jätteviktigt, och där har den centrala ungdomsansvarige en väldigt viktig roll i att koordinera utbildningen.

Jonas Eriksson lyfter också det faktum att det till posten som centralt ungdomsansvarig finns tre kandidater:
– Att vi är flera som ställer upp är bra för demokratin i förbundet. Det blir ett riktigt val när inte bara ett namn står på listan, för då blir valet egentligen bara formalia. Jag vill att det ska vara så mycket demokrati som möjligt i vårt förbund. Så det är jättebra att vi är flera stycken som ställer sitt namn till förfogande för den här posten.


LÄS ÄVEN: Inför förbundsmötet: Ur handling


Foto: Privat


Tove Holmgren

Ålder: 20 år

Bor: Grums

Bakgrund: Arbetar på Elinstallatören i Karlstad AB. Gick med i SEF november 2016, valdes på årsmötet fyra månader senare, mars 2017, till CR-suppleant och valberedare i VK16. ”Min bakgrund i facket är väldigt kort, jag gled in på ett bananskal, det var inte alls meningen, men de behövde en CR-suppleant och en i valberedningen, då sa jag att jag kan ställa upp, och efter det har det bara växt.”

Nuvarande uppdrag: Försäkringsinformatör, skolinformatör, handledare, CR-suppleant, valberedningsordförande i vk16.

Varför kandiderar du till posten som centralt ungdomsansvarig?

– Jag vill att vi ungdomar ska få ta mer plats, jag vill att vi ska synas och höras. Det kommer jättemånga ungdomar till vårt förbund som har jättemånga tankar och idéer, men i många verksamhetskretsar är det samma personer som blir valda överallt, för att de har varit det förut, och för att de är så duktiga såklart. Men vi har jättemycket ungdomar som kan och vill, så det är väl ett av målen. Och att arbeta vidare på det arbete som redan finns och bygga vidare på det.


LÄS ÄVEN: Joel Larsson vald till ungdomsansvarig


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se