• Foto: Anton Ryvang (Bilden har inget samband med texten)

När strömmen slogs ut uppstod en kemisk reaktion i läkemedelsjättens fabrik i Södertälje. Giftig och frätande vätska befarades kunna läcka ut, och hundratals medarbetare evakuerades innan situationen rapporterades vara under kontroll.

Under onsdagsmorgonen inträffade ett omfattande strömavbrott i Stockholm som gjorde bland annat Södertälje, Nynäshamn och Ekerö strömlöst. Strömavbrottet innefattade även läkemedelsbolaget Astra Zenecas lokaler i Södertälje.

Samtidigt som fabriken stod utan ström uppstod en kemisk reaktion i en tank som befarades innehålla etanol och epiklorhydrin, rapporterar Länstidningen i Södertälje.

LÄS ÄVEN: Elolycka vid Vattenfall

Räddningstjänsten skickade resurser från stora delar av länet, och hundratals medarbetare evakuerades. Man befarade att mycket farlig vätska kunde läka ut.

– Det har uppstått en tryckhöjning i tanken och det är problem med kylningen. Det är riktigt allvarligt. Det finns en överhängande risk för att det kan komma ut, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar, till Aftonbladet.

Det visade sig dock att tanken inte innehöll epiklorhydrin, vilket är både giftigt, brandfarligt och frätande. Istället innehöll den isopropylamin, som även det är både brandfarligt och frätande.

LÄS ÄVEN: Fem dödsolyckor redan under 2018

Vid 10.45 rapporterade Astra Zeneca att det havererade systemet höll på att startas om, och vid lunchtid uppgavs läget vara under kontroll igen.

Strömavbrottet ska ha berott på en ledning hos Vattenfall.

– Felet har uppstått i en transformatorstation på regionnätet. Vi arbetar med att koppla om strömmen så att den successivt kan komma tillbaka till våra kunder. Strömmen kopplas bitvis in men jag har ingen prognos för när det är helt återställt, säger Vattenfalls pressansvarige Mikael Björnér till Aftonbladet.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se