• Bilden föreställer ett gulnat tidningsuppslag med rubrikerna Elektrikern, Norrlandskonferensen och Nya bidrag till fototävlingen. Över bilden är monterat ett svartvitt porträtt på Axel Kallenberg.

    Tidningen hade tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg. Han föddes 1888, och dog 1968, på våren innan sin 80-årsdag.

Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen?

Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg. Han föddes 1888, och dog 1968, på våren innan sin 80-årsdag. Axel Kallenberg kom från Gimsbärcke och bodde i Bergslagsbyn i Borlänge. Under sitt yrkesliv arbetade han åt Bergslagsbolaget.

LÄS ÄVEN: SEF:s historia: Striden om den kollektiva försäkringen

I hans deklaration från 1949 framgick det att han under året tjänade 7 434 kronor från Bergslagsbolaget, samt 200 kronor som fri elektriker.

Hans stora intresse var allt om el och motorer. Hans sondotter Eva Hag berättar hur hon sommaren 1958 tillsammans med sin farfar Axel besökte alla kraftverken i Norrland och tittade på alla turbiner.


Klicka på bilderna nedan för att se dem större.


Det dryga 80 år gamla numret av Elektrikern innehåller flera referat och bilder från årsmöten runt om i landet. Bilderna visar kostymklädda män med välkammade frisyrer.

Tidningen innehåller även dikter, humorteckningar och bidrag till tidningens fototävling.

LÄS ÄVEN: Elektrikerförbundets historia

”Varför är jag organiserad?

Jag är organiserad därför, att jag ej ensam kan hävda min rätt på samma sätt som genom organisationen jag tillhör. Därför att det icke är rätt av mig att utan min medverkan låta mina kamrater arbeta för höjande av mina levnadsvillkor.”

(Elektrikern Nr 3 Juni 1936, 29 årgången. Redaktör och ansvarig utgivare: Oscar Sjöström.)

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se