• Foto: Robbin Norgren (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.

På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.

Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes till sjukhus.

– Räddningstjänst och polis tillkallades omgående. Personen omhändertogs först med våra egna insatser och sedan av ambulanspersonal, säger Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden, till Dagens Arbete.

LÄS ÄVEN: Brister i arbetsmiljöarbetet i samband med dödsolycka

Mannen fördes till sjukhus och det konstaterades senare att han fått lättare skador. Hur olyckan gått till ska polisutredningen visa. En förundersökning gällande arbetsmiljöbrott inleddes med en gång och platsen där olyckan inträffade spärrades av för teknisk undersökning. Arbetsmiljöverket är informerat.

Under torsdagen avled två män i lastbilsolyckor. En man i 60-årsåldern omkom i Helsingborg. Mannen blev klämd mellan en lastbrygga och en lastbil. Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka och har säkrat en film från en övervakningskamera.

LÄS ÄVEN: Inget åtal efter dödsolyckan i Tyfors

Den andra dödsolyckan inträffade i Ånge. En man i 45-årsåldern skadades i samband med arbetet med lastbil så svårt att han avled på platsen.

Torsdagens två dödsolyckor innebär att hittills i år har 12 personer avlidit i sitt arbete.

Helena Forsberg

Anna Norling