• Bilden föreställer tre vita lergubbar, varav en håller i en guldnyckel, en har precis öppnat en dörr och en gestikulerar mot samma dörr. Över dem syns Elektrikerförbundets och Yrkesdörrens logotyper.

    Bild: Pixabay/Elektrikerförbundet/Yrkesdörren/Montage: Chris Smedbakken

Elektrikerna är först ut bland LO-förbunden att inleda ett samarbete med nätverket Yrkesdörren för att underlätta integration av nyanlända.

”Vi vill uppmana alla våra medlemmar att göra en insats. Anmäl ditt intresse för att göra en insats för att stötta någon till ett jobb genom vår portal på Yrkesdörren. Vi kan alla göra en insats. Hjälp dem få chansen att pröva på världens bästa yrke!”, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin i en kommentar.

LÄS ÄVEN: ETG: Ett växande koncept

Yrkesdörren går ut på att matcha ihop etablerade svenskar (dörröppnare) med nya svenskar (deltagare). Ett möte inom ramen för Yrkesdörren är tänkt att vara enkelt och lustfyllt.

Det enda dörröppnare och deltagare behöver göra är att träffas under en timme med målet att utbyta erfarenheter, samt att identifiera två nya kontakter som dörröppnaren kan förmedla till deltagaren.

Så ska dörrar fortsätta att öppnas, och yrkeskunniga matchas till möjliga arbetsgivare. Allt är baserat på frivillighet.

LÄS ÄVEN: Etableringsjobb: Nu är uppgörelsen klar

För de som kan tänka sig att delta i Yrkesdörren finns en samtalsguide med förslag på ämnen att prata om under mötet. Det handlar om sådant som att presentera sig själva för varandra, hur branschen ser ut, och vilka sociala koder som kan vara bra att känna till.

Till exempel hur hälsar man på sina kollegor? Eller – hur klär man sig i branschen?

Mer information finns på yrkesdorren.se.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se