• Johan Jensen. Foto: Privat/Montage

MEDLEMMAR I POLITIKEN

Johan Jensen är serviceelektriker på Elektro-Emanuel i Skene, klubbordförande för SEF och samtidigt aktiv i Vänsterpartiet.

– När man lyssnar på vad Elektrikerförbundet säger om arbetsmarknaden, vad förbundet arbetar för att förbättra för sina medlemmar, så är det för mig det samma som de frågor vi driver i Vänsterpartiet, säger han.

Johan Jensen har sympatiserat med Vänsterpartiet ända sedan han gick i högstadiet, berättar han. Då gjorde han ett skolarbete om de olika politiska partierna, och Vänsterpartiet var det parti som passade honom bäst. Men det dröjde många år innan han blev aktiv.

– Det tog fart när jag flyttade till Göteborg 2010. Det var under valrörelsen, en reaktion på den dåvarande Alliansregeringen. Det fanns något lite radikalare i Vänsterpartiet, med feminismen, klassperspektivet.

Radikalare än?

– Socialdemokraterna. Vänsterpartiet stack ut mer.

LÄS ÄVEN: Medlemmar i politiken: “Varför tar vi inte chansen?”

Efter valet 2010 blev Johan Jensen aktiv i partiföreningen i Majorna, i dag sitter han i Göteborgsdistriktets valberedning och är kongressombud under partikongressen nu i februari.

Samtidigt är han aktiv i Elektrikerförbundet, sedan ett år tillbaka är han klubbordförande på Elektro-Emanuel i Skene och han är även ersättare i det centrala representantskapet.

Vad tänker du om förbundets politiska riktning?

– Elektrikerförbundet är ett ganska progressivt förbund, samtidigt som Socialdemokraterna inte riktigt är det. Det finns en stark relation till Socialdemokraterna och en uppmaning att det är Socialdemokraterna man ska rösta på. Det jag tycker är lite tråkigt är att vi är ganska starka ideologiska i vår kommunikation och när vi utbildar medlemmar, men det låter inte riktigt lika progressivt när ledande elektriker i sin roll som socialdemokrater talar.

– Det är ju också intressant hur vår nuvarande regering, vår arbetsmarknadsminister, ser på den svenska modellen och rätten att organisera sig fackligt.

Vad säger du till fackligt aktiva Socialdemokrater?

– Jag har väldigt starkt förtroende för mina socialdemokratiska vänner som arbetar fackligt, men däremot finns det något inom socialdemokratin som klamrar sig fast vid makten till vilket pris som helst snarare än att föra den ideologiska talan som vi annars gör när vi uttalar oss i förbundet och värvar medlemmar.

LÄS ÄVEN: Medlemmar i politiken: “Jag skulle vilja se facket mindre politiskt”

– Det har ju fortfarande en väldigt stor betydelse vilka socialdemokrater det är som styr det partiet. Det behövs fler fackliga kamrater som organiserar sig politiskt, vare sig det är i Vänsterpartiet eller i Socialdemokraterna.

Du menar att det finns bara två partier?

– Ja, det menar jag. I alla fall bland de partier som finns i riksdagen i dag.


Johan Jensen

Foto: Privat

Bor: Majorna, Göteborg

Ålder: 32

Arbete: Serviceelektriker på Elektro-Emanuel i Skene

Fackliga uppdrag: Klubbordförande för SEF på arbetsplatsen, ersättare i CR

Politiska uppdrag: Ledamot i valberedningen i Vänsterpartiets Göteborgsdistrikt. Kongressombud under Vänsterpartiets kongress i Karlstad i februari.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se