• Foto: Pressbild

Stora Enso och de globala facken IndustriAll, UNI och BWI har undertecknat ett globalt ramavtal som rör närmare 25 000 anställda. Det slår fast att alla anställda på företaget i hela världen ska ha rätt till schysta arbetsvillkor och fackliga motparter ska erkännas.

– Avtalet ligger helt i linje med GS strategi för en bättre social dialog med de multinationella företag som verkar inom våra branscher, jag är mycket glad för att vi nu har gått i mål, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Elektrikern Henrik redo om någon går över gränsen

Per-Olof Sjöö är också ordförande i den globala fackliga organisationen för trä- och byggarbetare, BWI. Vid BWI:s kongress i november där Elektrikerförbundet fanns representerat antogs en strategi för kommande fyra år som bland annat säger att man ska utmana branschen, multinationella företag och även fackliga strukturer.

Facken ett ansvar att påverka sitt lands multinationella företag att ta ett globalt ansvar. För byggbranschen i Sverige finns till exempel Skanska som en internationell aktör.

Globala ramavtal förhandlas fram på global nivå mellan fackföreningar och företag och skyddar arbetstagarnas intressen inom alla verksamheter i de multinationella företag som undertecknar dem. De fastställer normer för fackliga rättigheter, hälsa och säkerhet, och de principer för arbetsförhållanden som företaget följer i sin globala verksamhet, oberoende av de normer som existerar i ett visst land.

LÄS ÄVEN: Flydde från Afghanistan – blev elektriker och karatemästare

– Vi strävar efter en arbetsmiljö där alla våra anställda behandlas rättvist och med respekt och vi arbetar kontinuerligt med att säkerställa att samtliga våra enheter uppfyller kraven. Genom att underteckna det globala ramavtalet tar vi nästa viktiga steg inom detta centrala område, säger Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström i ett pressmeddelande.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se