• Bild: Veidekke bostad/Pixabay/Montage

Montörerna arbetade på ett bygge av lyxlägenheter på Östermalm, till salu för uppemot 20 miljoner kronor. Själva blev de lurade på lönen och fick endast 59 kronor i timmen, enligt Byggnadsarbetarens granskning.

”Här förverkligas drömmen om en modern och tidlös Östermalmsvåning med stadens toner strax intill”, skriver Veidekke bostad på sin hemsida. Det som beskriv är Svea Symfoni, ett av husen i det det nya bostadsområdet Sveakvarteren på Östermalm i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Lagförslag mot lönefusk: Inför huvudentreprenörsansvar

Lägenhetsspekulanter frestas med bekvämligheter såsom hiss direkt ned i garaget, gym, övernattningslägenhet och en lounge på 600 kvadratmeter där en värdinna står för inlämnandet av kemtvätt, bokning av däckbyte och bevattning av blommor. Allt detta för en blygsam kostnad på högst 19,5 miljoner kronor.

Flera av byggets anställda vittnar dock om helt andra förhållanden bakom kulisserna. Enligt Byggnadsarbetarens granskning ska lettiska byggarbetare, anställda av det svenska företaget LVL Bygg, ha lurats på tusentals timmar i ej utbetalad lön.

– Man kände sig som en slav, säger montören Edgars till Byggnadsarbetaren.

Montörerna Edgars och Artis kom till Stockholm från Riga i slutet av augusti för att arbeta på bygget. De skulle båda enligt kontraktet betalas 136 kronor i timmen – den lägsta tänkbara lönen enligt svenska avtal. Det visade sig dock snabbt att allting inte stod rätt till.

– De två första veckorna fick vi rätt lön. Sedan började de betala nio euro (cirka 86 kronor) i timmen. De gick emot sin egen överenskommelse, säger Edgars till Byggnadsarbetaren.

I oktober upptäckte han att hans timlön minskat ännu mer, till 59 kronor i timmen.

LÄS ÄVEN: Tyforsolyckan utredd – ingen tolk var på plats

Det visade sig att LVL Bygg enbart rapporterat in sammanlagt 447 arbetade timmar för sina tio anställda under augusti och september. I verkligheten var de arbetade timmarna på bygget närapå tio gånger så många. Detta i sin tur gjorde att den verkliga timlönen i praktiken drogs ned till mycket låga nivåer.

I företagets rapport över Edgars arbetade timmar står det att han sammanlagt arbetat 37 timmar under september. Hans egna anteckningar visar att han jobbat 311 timmar – åtta gånger mer än företagets lönerapport. Samma sak visade sig stämma för Artis.

– De betalade oss för 40 timmar i månaden. Hur det gick till förstår jag inte. Vi jobbade nio och en halv timme varje dag och på lördagarna jobbade jag sex timmar, säger han.

LVL Bygg har ett hängavtal med Byggnads och måste därmed betala avtalsenlig lön – och företagets löneredovisningen visar att arbetarna faktiskt fått korrekt betalt. Det osynliga bedrägeriet består dock alltså i att tusentals arbetstimmar gått oredovisade.

– De skriver en vit lönerapport som passar Byggnads. Sedan vet ju både du och jag att de får en annan lönespec i hemlandet, säger en källa till Byggnadsarbetaren.

LÄS ÄVEN: Bred uppslutning bakom hårdare regler mot lönedumpning

Bakom bygget av Sveakvarteren står Veidekke, Skanska och Sernek. LVL Bygg har i sin tur tagits in som underentreprenör av lettiska BMGS, en stomleverantör anlitad av Veidekke.

Veidekke har beslutat att tills vidare stänga av LVL Bygg från bygget av Sveakvarteren och inleda en utredning av företaget.

– Om det är så att någon skulle ha fått 59 kronor i timmen är ju det helt oacceptabelt. Vi startade en utredning i november om LVL Bygg. De är tills vidare avstängda från bygget. Vi vill se en redovisning att de uppfyller villkoren i kollektivavtalet och hur deras löneutbetalningar ser ut, säger Veidekkes inköpschef Håkan Ericsson till Byggnadsarbetaren.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se