• Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s). Foto: Victor Svedberg

Ylva Johansson (s) har fått hård kritik för att hon låter utreda en förändring av konflikträtten. I en artikel i Arbetet förnekar hon att hon ska ha förespråkat en lagändring.

– Det jag har sagt är att jag inte utesluter en lagändring. Jag tillsätter en utredning som tittar på frågan, som är svår. Men det bästa är om parterna själva kan hantera frågan. Och jag är socialdemokrat, jag kommer aldrig medverka till att vi ändrar maktbalansen på arbetsmarknaden, säger hon till Arbetet.

Kritik har kommit på bred front från fackligt håll om att en inskränkning av konflikträtten skulle leda till avtalsshopping, där arbetsgivaren väljer att teckna avtal med det fack som är billigast.

Läs även: Urban Pettersson: ”De ska ge fan i konflikträtten”

Ylva Johansson säger att hon inte skulle gå med på en lagstiftning som öppnar för avtalsshopping eftersom det skulle få ganska allvarliga konsekvenser och förändra maktbalansen på arbetsmarknaden.

Kan lagen förändras utan att den situationen uppstår? Ylva Johansson svarar Arbetet

– Det här är en svår fråga. Det är därför jag har en utredning.

Läs även: Allt närmare lagstiftning om inskränkning av strejkrätten

6F välkomnar arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons besked att maktbalansen på svensk arbetsmarknad inte ska förändras. I ett uttalande vill de ge ett tydligt besked:

”Vi kommer aldrig att acceptera någon försämring av konflikträtten som påverkar maktbalansen på svensk arbetsmarknad!”

LO har efter artikeln i Arbetet uppmanat regeringen att lägga ett tilläggsdirektiv till utredningen om konflikträtt så förslaget inte kan öppna för avtalsshopping.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se