• Maria Lövgren från Handels och vinnare av priset Årets fackliga hjältedåd. Detta efter sina insatser på sitt företag på Zara där hon bland annat var med och startade upp den första klubben på företaget. Foto: Claes Thim

  • Maria Lövgren från Handels och vinnare av priset Årets fackliga hjältedåd. Detta efter sina insatser på sitt företag på Zara där hon bland annat var med och startade upp den första klubben på företaget. Foto: Claes Thim

  • Några av Elektrikernas deltagare på ungforum. Foto: Claes Thim

  • Per-Håkan Waern, Elin Fagerlind, Jonas Wallin, Simon Kavallin, David Johansson, Stefan Andersson, David Wikström. Foto: Claes Thim

  • Deltagarna från Elektrikerna på årets ungforum. Stefan Andersson, David Wikström, Anton Levein, Elin Fagerlind, Claes Thim, Simon Kavallin, David Johansson. Foto: Claes Thim

  • Grupparbete där deltagarna skulle göra egna valaffischer. Foto: Claes Thim

  • Grupparbete där deltagarna skulle göra egna valaffischer. Foto: Claes Thim

  • Grupparbete där deltagarna skulle göra egna valaffischer. Foto: Claes Thim

INSÄNT

Över 220 personer deltog i LO:s Ungdomsforum på Runö kursgård i Åkersberga, varav sex deltagare var från Elektrikerna. Claes Thim rapporterar från forumet.

Det var åter dags för det mycket populära ungdomsforumet som LO arrangerar varje år. Inbjudna är unga förtroendevalda från de olika fackförbunden samt SSU. Över 220 personer deltog under tre dagar ute på Runö kursgård som ligger i Åkersberga, en bit utanför centrala Stockholm. Elektrikerna hade sex deltagare på plats.

LÄS ÄVEN: Elektrikerjobbet blir konst – Jimmy ställer ut på Runöskolan

Årets tema var Equal Rights – då, nu och för alltid och kändes väldigt passande med tiden som är. Årets upplägg var lite annorlunda än tidigare år. Istället för massa föreläsningar var det mer grupparbeten där deltagarna fick arbeta fram konkreta förslag på förändringar.

Att 2018 är valår genomsyrade hela forumet. Deltagarna fick själva grupparbeta kring viktiga frågor i valet och det hela resulterade i massa häftiga valaffischer som sedan visades upp för förbundsledningarna från de olika förbunden som var inbjudna.

LÄS ÄVEN: Inspirerande forum för unga

Deltagarna från Elektrikerna fick besök av Jonas Wallin, förbundsordförande, samt Per-Håkan Waern, förste vice ordförande. Där fick deltagarna chansen att ställa frågor och diskutera i lite lättare forum med förbundsledningen. Anton Levein som är facklig-politisk samordnare från 6F kom också till forumet och pratade om valet och vad som är viktigt ur ett 6F-perspektiv.

Några av föreläsningarna som hölls var av Marcus Priftist som pratade om strukturell rasism, vad det är för något och hur man motarbetar det.

Något som också görs på varje ungforum är att dela ut priset ”Årets fackliga hjältedåd”. Det var flertalet duktiga finalister, men den som fick priset var Maria Lövgren.

LÄS ÄVEN: LO inleder ”Projekt stärk skyddsombuden”

Maria är aktiv i Handelsanställdas förbund och hon var med och bildade den första fack-klubben på klädbutiken Zara nere i Malmö.

Vi som deltog från Elektrikerna på forumet var: Claes Thim, David Johansson, Elin Fagerlind, David Wikström alla från El-ettan, samt Simon Kavallin från VK 31 och Stefan Andersson från VK8.

Claes Thim