• Bild: Pixabay/Montage

Idag är det inte vilken dag som helst – det är nämligen Elens dag! Denna ypperliga högtid firas på lite olika sätt runt om i landet.

Vad skulle du göra om elen plötsligt försvann? Det skulle inte gå att laga mat på spisen, alla råvaror i kyl och frys skulle bli dåliga och det skulle inte gå att handla i affärerna. Kollektivtrafiken skulle stanna, och när batterierna slutligen sinade skulle datorer och mobiltelefoner bli oanvändbara.

LÄS ÄVEN: Stockholmsskildraren Per-Anders Fogelström 100 år

Elektriciteten utgör en stor del av våra liv, och liksom alla andra viktiga familjemedlemmar har den en bemärkelsedag.

Den 23 januari varje år firas nämligen Elens dag, sedan högtiden infördes 2014. Detta uppmärksammas på olika sätt runt om i landet.

I Sandviken firar Sandviken Energi genom att ge sina kunder en gratis miljövänlig LED-lampa – om man samtidigt byter in sin gamla glödlampa som numera är förbjuden att producera.

LÄS ÄVEN: Vita mössan på, vad händer sen?

I Norrtälje uppmärksammar Norrtälje Energi dagen genom ett samarbete med organisationen Givewatts.org, som distribuerar soldrivna lampor till människor som inte har tillgång till el i framför allt Kenya och Tanzania.

Den som vill bjuds in att komma till Stora Torget i Norrtälje klockan 12.00 för att fota sig i Norrtälje Energis guldram – och om man sedan lägger upp bilden på sociala medier skänker företaget 50 kronor till Givewatts. Man kan även följa företagets Facebooksida och dela deras film ”Mweni – education is light”, så skänker de tio kronor till samma syfte.

LÄS ÄVEN: INSÄNT: ATL-överskott räknat i kilo

I Arvika anordnar Arvika kraft ett evenemang i stadshusets foajé. Där kan den som vill prova på att åka elcykel och få energitips och svar på frågor om el. Man kan även byta in sin gamla glödlampa mot en LED-lampa.

Laddregion Mälardalen firar genom att inviga nya laddstationer i Kungsör, Arboga, Hallstahammar, Köpings centrum, Lögarängen i Västerås och på Västerås golfklubb. Under Elens dag kan allmänheten träffa representanter från Mälarenergi och Laddregion Mälardalen vid de nya laddstationerna. I Västerås arrangeras dessutom dagen till ära en ljusshow från kraftvärmeverkets skorsten.

Göteborg Energi uppmärksammar Elens dag genom att bjuda in sina kunder till guidad visning på sitt energimuseum Elyseum. Efter en vandring genom elens historia kommer besökarna att bjudas på kaffe och kanelbulle.