• Montörerna på Bravida Öland tillsammans med Fredric Lundahl, ombudsman på region mitt. Foto: Claes Thim

  • Årskurs 1 på el-programmet på Wisbygymnasiet. Foto: Claes Thim

  • Claes Thim och Jakob Schwartz ger eleverna i årskurs 1 facklig information. Foto: Fredrik Boberg

  • Elektrikerna på Joswe El som arbetar med en ombyggnation på en förskola. Foto: Claes Thim

  • Arbetsplatsbesök på Slite El och elektrikerna Magnus, Henrik och Gustaf. Foto: Claes Thim Foto: Claes Thim

  • Jonas Kouivumäki på Gotlands Elbyrå. Foto: Claes Thim

  • Årskurs 2 och 3 på el-programmet på Wisbygymnasiet. Foto: Claes Thim

INSÄNT

I slutet av november åkte Claes Thim, ungdomsansvarig på El-ettan och Fredric Lundahl, ombudsman region Mitt, till Gotland för att tillsammans med Jakob Schwartz, ordförande för Gotlandssektionen, under två dagar hinna med så mycket facklig verksamhet som bara det bara gick. Här är deras berättelse.

Tight tidsschema krävde effektivitet. Första dagen ägnades åt arbetsplatsbesök där första stoppet var på Gotlands Elbyrå där vi träffade Jonas Kouivumäki. Han arbetade i ett radhus i Visby tillsammans med en kollega och drog där om elen efter en vattenskada.

Jonas var lärling så det blev många diskussioner kring hur det fungerade. Han var mycket nöjd och tyckte kollegorna var riktigt bra som lärde honom massor.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Arbetsmiljöarbetet måste trappas upp”

Efter det begav vi oss vidare till Slite El och mötte upp Magnus Johansson som är bas över en upprustning av gamla båtlokaler. Två av kollegorna, Henrik och Gustaf, var inte medlemmar i facket.

Över en vaniljlängd fick de lite information och båda två skrev på medlemskapet direkt på plats. Så ett varmt välkomna till er båda

Vi hann med två besök till under dagen. Renoveringar på Svenska Spel där Bravida Gotland fanns och Joswe El som renoverade en förskola.

LÄS ÄVEN: Claes Thim säljer skyddsombudshjälmen – till förmån för Musikhjälpen

Dag två var inte mindre givande. Fredric begav sig till Caverion för att hjälpa till med ett ackordsjobb. Claes och Jakob hade fått en inbjudan till Wisbygymnasiet för träffa elever på el-programmet. Eleverna fick facklig information, dels vad facket är för något och dels varför det är viktigt att vara medlem.

Kollektivavtal är något som är superviktigt, dels om man vill tillgodose sina lärlingstimmar men också om man vill ha en trygg anställning med reglerad arbetstid, vara försäkrad på jobbet och en garanterad minimilön, samt mycket mer. Allt sådant regleras i kollektivavtal och inte i lag som många tror.

LÄS ÄVEN: Gott om jobb – Elektrikern tar tempen på Gotland

Det är viktigt att kunna ge informationen tidigt i skolan så att eleverna har lite koll på vad som gäller när de ska ut och jobba. Det finns de som råkar riktigt illa ut och då finns givetvis vi som facklig organisation där och hjälper till.

Vi tackar Håkan Myhrbäck och Fredrik Boberg, båda två lärare på Wisbygymnasiet, för inbjudan och hoppas vi ses snart igen. Ett vart välkomna till våra 38 nya elevmedlemmar också, samt till de som redan var medlemmar.

Claes Thim


Vill du själv bidra med innehåll till Tidningen Elektrikern? Läs om hur det går till här.