Han vaknade på nätterna av att händerna sov. Det gjorde rejält ont. Händerna somnade även när han körde bil. Till slut gick det inte längre. Peter Hjortskog har opererat båda handlederna, men händerna domnar fortfarande av vibrationer.

I dag är Peter Hjortskog ombudsman i region Väst. Men han började arbeta som elektriker i Stenungsund i slutet av 1980-talet.

– På industrin körde vi mycket med luftverktyg. Där får man ju inte borra med el, eftersom det är explosionsfarliga miljöer. Och de där luftmaskinerna blir iskalla, i och med att luften är kall. När man hade använt maskinerna en period så kände man när man kom hem på kvällarna att det surrade och drog i fingrarna ganska rejält.

LÄS ÄVEN: Vibrationsskador allt vanligare – lita inte blint på tillverkarnas uppgifter

Visste du då att det kunde leda till skador?

– Nej, då hade jag inte den kunskapen. Den kom senare. Man hade ju jobbarkompisar som pratade om det här med vita fingrar och kunde visa. Men herregud, när man var 25 till 35, då tänkte man ju inte på det.

Ni hade inga utbildningar på arbetsplatsen om risken med vibrationer?

– Nej, det hade vi inte. Sedan blev jag skyddsombud, och någon gång hade jag väl fått höra det, men det var ingenting vi jobbade med.

LÄS ÄVEN: Vibrationsskador: Bilade i nio månader i sträck

Peter fick genomgå två operationer för karpaltunnelsyndrom, en för vardera handleden. Foto: Anna Norling

Peter Hjortskog hade arbetat i ungefär tio år när problemen med händerna först började visa sig. Då hade han avancerat till lagbas, ledande montör.

– Då försökte jag ju parera liksom, jag höll i mycket jobb då, ledde arbetet, så andra fick ta det som jag inte kunde. Men i vissa lägen var man ju själv.

2005 lämnade Peter arbetet på golvet för jobbet som ombudsman i Elektrikerförbundet. Men hans besvär försvann inte. I jobbet som ombudsman ingick en hel del bilkörning, och datoranvändning.

LÄS ÄVEN: Byggnads kräver sanktioner mot skadliga vibrationer

– Till slut vaknade jag på nätterna av att händerna sov. Jag fick gå upp på natten och det gjorde rejält ont. Så tog det 20-25 minuter innan händerna lugnade ner sig, och då kunde man gå och lägga sig igen. Men så vaknade man igen på morgonen av det där stickandet. Även när jag körde bil så somnade händerna.


Peter Hjortskog
Ålder: 47 år
Gör: Ombudsman på Elektrikerförbundet, region Väst


Berätta hur det känns när händernas sover.

– Det är stickningar, domningar. Bedövade.

Peter Hjortskog kontaktade vården, och fick genomgå två operationer för karpaltunnelsyndrom, en för vardera handleden.

LÄS ÄVEN: Olyckor och sjukskrivningar mer vanliga på byggen

Har det blivit bättre?

– O, ja. Nu funkar det ju. Det är inte toppen om man säger som så, men det funkar. Om jag gör något med vibrerande verktyg så känner jag ju att det surrar. Jag har till exempel fått byta cykel, köpa en med dämpning fram, annars går det inte att cykla. Om du cyklar med odämpad cykel på hårda underlag så vibrerar det hela tiden, och då somnar händerna under en cykeltur.

– Men det finns ju de som har det värre. I mitt jobb har jag träffat flera personer som inte kunnat lyfta sin arm, fått riktiga nervskador. Så det är bra att frågan lyfts.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se