• Foto: Pixabay (bilden har inget samband med texten)

Nio av tio undersökta arbetsplatser hade brister i skyddet mot vibrationsskador. Nu Kräver fackförbundet Byggnads att sanktioner införs mot de arbetsgivare som inte följer Arbetsmiljöverkets föreskrifter om vibrationer.

I samband med Arbetsmiljöveckan i oktober genomförde Byggnads drygt 1 200 extra skyddsronder på både stora och små byggföretag. Vid nio av tio besökta arbetsplatser upptäcktes brister i skyddet mot vibrationsskador.

LÄS ÄVEN: Vibrationsskador allt vanligare – lita inte blint på tillverkarnas uppgifter

Enligt Arbetsmiljöverket arbetar varje dag omkring 400 000 människor inom byggbranschen med vibrerande verktyg och maskiner i mer än två timmar.

Varje år drabbas cirka 100 personer av vibrationsskador.

LÄS ÄVEN: Vibrationsskador: Händerna somnade under bilkörning

Nu kräver Byggnads kännbara sanktioner mot de arbetsgivare som slarvar med skyddet mot vibrationsskador.

”När företagen inte riskerar sanktioner är de mindre benägna att följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Helt utan risk kan de som slarvar kalkylera hem en vinst”, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en skriftlig kommentar till TT.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se