• Foto: Pixabay

Kvartsdamm syns inte med blotta ögat, men utgör en dödlig fara för byggarbetare. Nu startas dock ett stort projekt för att mäta dammet i syfte att utveckla säkra arbetsmetoder, skriver Byggnadsarbetaren.

Kvartsdamm är en vanlig fara på byggarbetsplatser, och trots att kornen inte är synliga för blotta ögat innebär de en dödlig risk för byggarbetare. Dammet kan orsaka stendammslunga, och den som utsätts för det riskerar även att utveckla lungcancer och kronisk obstruktiv lungsjukdom (kol).

Mätningar görs inte alltid, och byggarbetare riskerar att arbeta i miljöer med höga halter kvartsdamm utan att ens känna till det.

LÄS ÄVEN: Striden om det dödliga kvartsdammet – hälsa ställs mot industrins vinster

I februari inleds dock ett projekt under ledning av IVL Svenska Miljöinstitutet, för att mäta luften på olika byggen. Man vill se hur mycket kvartsdamm som genereras av olika arbetsuppgifter, och ta reda på huruvida de redan befintliga åtgärderna mot dammet faktiskt hjälper.

Mätningarnas resultat ska sedan användas som referens för ett vidare säkrande mot dammet på andra arbetsplatser, skriver Byggnadsarbetaren.

LÄS ÄVEN: Den osynliga döden är närvarande – har du koll?

Initiativtagare till projektet är Skanska, som fått bidrag till arbetet av Sveriges Byggindustriers Utvecklingsfond (SBUF) och byggföretagen. Bakom projektet står även NCC, PEAB, JM och Veiddekke, tillsammans med Byggnads och Arbetsmiljöverket.

– Målsättningen är att hitta arbetsmetoder som är så säkra som möjligt. Så att man vet att när vi gör vissa åtgärder mot kvartsdammet, då kan vi känna oss trygga. Men för att veta det måste vi först mäta, säger Skanskas arbetsmiljöstrateg Anna Billgren till Byggnadsarbetaren.

LÄS ÄVEN: TV: Kvarts som dödar

Projektet omfattar både personer som arbetar direkt i anslutning till dammet och personer som enbart befinner sig i lokalerna. Exempel på arbetsuppgifter som kan komma att mätas är spårfräsningar, spackelslipning, blandning av murbruk och lättrivning av betong och gips.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


[infogram id=”kvartsdamm-fakta-1hxj48vgkrxq2vg”]