Vad är det du ska göra?

– Jag ska arbeta med arbetsmiljöfrågor på heltid, bland annat med BasU-frågor.

Vad är BasU?

– Den sammankallande arbetsmiljöansvariga på varje arbetsplats. Jag kommer att jobba med arbetsmiljön på enskilda arbetsplatser. Mitt första uppdrag blir den nya bussdepån i Uppsala.

Hur kommer det sig att du sökte det här jobbet?

Nille Thorsell: ”Släpp männen fria!”

Insänt

– De kontaktade mig. De siktar på att bli Sveriges bästa byggbolag på arbetsmiljösidan, och de vill rekrytera skyddsombud för det ändamålet.

Hur kände du när du fick frågan?

– Tacksam och smickrad givetvis. Men det är klart jag har lite ångest över att lämna förbundet, så det är en tudelad fråga. Samtidigt har jag varit inne på heltid fackligt i fem år, och jag kan inte vara förtroendevald hur länge som helst. Kanske är det bättre om det kommer in nytt blod. Fackföreningen bygger på att de som är hungrigast är inne och arbetar för de övriga. ”Hungriga vargar jagar bäst”.

Är inte erfarenhet något positivt?

– Jo, absolut. Problemet är när erfarenhet blir träig, då blir det inte så bra. Det är också tufft att vara regionalt skyddsombud ute på fältet i Stockholm i flera års tid. Det är många som skriker och gapar på en. Och det här att stå i rampljuset är ingenting för mig. Nu får jag ändå jobba med de här frågorna, testa på det från en annan vinkel.

Hur kom det sig att du blev förtroendevald i SEF?

– Jag ville vara med och påverka. Jag jobbade på K4 Elektriska AB och blev förtroendevald i klubben 2012, därefter blev det fler och fler uppdrag. Men jag har alltid brunnit för samhällsfrågor. Jag är fortfarande anställd på K4, och kommer att vara tjänstledig första halvåret under tiden jag provar på det nya jobbet.

Nille Thorsell: ”Vem tjänar på din rädsla?”

Krönikor

Vad kommer du att sakna mest?

– Kamraterna naturligtvis, men även visionerna. Vi vill ju skapa den perfekta världen, det perfekta samhället, de perfekta arbetsplatserna.

Vem kommer att ta över efter dig?

– Per Söderlund kommer att få ta en större plats, jag är inte orolig över den biten.

När börjar du det nya jobbet?

– Jag börjar på måndag. Jag jobbar min sista dag på SEF på fredag.

Okej. Lycka till!

– Tack så mycket.