• Foto: Pixabay

Snart kan karensdagen komma att försvinna, och istället ersättas med ett avdrag. Regeringsförslagets syfte är att skapa ett system som är rättvisare mot dem som ofta jobbar obekväm arbetstid.

Den som i nuläget sjukskriver sig från jobbet får ingen ersättning under den första sjukdagen – den så kallade karensdagen. Nu har dock regeringen lämnat in en remiss till lagrådet för att ändra på detta, skriver Arbetet. Förslaget går ut på att karensdagen ska ersättas med ett karensavdrag på 20 procent av den genomsnittliga sjuklönen under en vecka.

LÄS ÄVEN: ”Arbetsgivarna vill förändra arbetstiden”

Syftet med den föreslagna förändringen är att skapa ett nytt system som inte slår orättvist mot yrkesgrupper vars arbetstider inkluderar många ob-timmar. Exempel på sådana yrkesgrupper är personliga assistenter, väktare och undersköterskor, vars scheman ofta innefattar mycket obekväm arbetstid i form av kvällar, nätter och helger.

LÄS ÄVEN: Felix Finnveden: ”Bisarr jourmodell för personliga assistenter”

För dessa yrkesgrupper kan ett uteblivet arbetspass innebära många förlorade ob-timmar och därmed förlust av en stor del av månadens inkomst.

Den exakta utformningen av det nya systemet är tänkt att regleras av fack och arbetsgivare i kollektivavtalet. Om förslaget röstas igenom i riksdagen kommer ett nytt system att vara på plats från och med den första januari 2019.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se