• Flygtrafiken stördes av reklamskylt. Foto: Pixabay; Montage: Chris Smedbakken

Digitala reklamskyltar skulle kunna orsaka elektromagnetiska störningar mot flygtrafiken. Nu arbetar Elsäkerhetsverket med att sammanställa en undersökning av skyltarna.

För några år sedan konstaterades att en reklamskylt störde flygtrafiken vid Trollhättans-Vänersborgs flygplats. Skylten spred radiosignaler på samma frekvens som flygplatsen använder och störde därmed radiotrafiken för piloterna.

Bland annat med bakgrund av detta har Elsäkerhetsverket nu undersökt digitala reklamskyltar och deras påverkan på radiomottagningen. Resultaten är ännu inte sammanställda med det har visat sig att det finns en del att anmärka på.

LÄS ÄVEN: Elsäkerhetsverket : ”Vi har hittat väldigt mycket brister”

Skyltarna, som kan ses som gigantiska bildskärmar till en dator, innehåller massor med elektronik, både för att visa budskapet och för strömförsörjningen. Skyltarna är förstås inte tänkta som någon radiosändare men de elektroniska kretsarna avger ändå ett visst mått av radiosignaler. Det är normalt inget problem om konstruktionen är rätt konstruerad. Men det är alltså inte alla skyltar som håller måttet.

Elektriska produkter ska vara CE-märkta vilket bland annat innefattar krav på elsäkerhet och elektromagnetisk kompatibilitet (EMC). Det sistnämnda handlar om att produkter ska kunna användas tillsammans med andra och att det inte ska uppstå problem med exempelvis radiostörningar.

LÄS ÄVEN: Varningen: Felaktigt installerade solceller kan vara livsfarliga

Likväl görs ändå misstag och enligt Elsäkerhetsverket förekommer det att tillverkare försöker tumma på kraven, av okunskap eller för att tjäna pengar.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se