• Bild: Pixabay/Conrad/Montage (Bilden har inget samband med texten)

När firmabilen stals tog Anders Grubb upp jakten med hjälp av den elektroniska körjournalen. Tjuvarna förstod snart att de gett sig på helt fel fiberblåsare.

Under lördagsnatten stals fiberblåsaren Anders Grubbs nya firmabil från sin parkering i Älvdalen, vilket Expressen var först med att berätta om. Vad tjuvarna inte hade räknat med var dock att bilen var utrustad med en elektronisk körjournal som loggade dess position med GPS.

LÄS ÄVEN: Utförde eljobb i lägenhet – hotades med tillhygge

Med hjälp av den kunde Anders se att bilen befann sig åtta mil norr om Älvdalen. Han och kollegan Sven-Olov hoppade in i en annan bil för att försöka hitta och ta tillbaka minibussen.

På vägen dit mötte de den stulna firmabilen, som då var på väg i motsatt körriktning.

– De har försökt måla om den, falskskyltat och tagit bort blixtljusen. Hade jag inte haft den elektroniska körjournalen hade jag aldrig känt igen bussen. Vi vänder och följer efter den några kilometer på bra avstånd, så de inte misstänker något, säger Anders till Byggnadsarbetaren.

LÄS ÄVEN: Samhalls personal fick plocka isär militära granater

Plötsligt stannade den stulna minibussen i vägrenen och slog på varningsblinkers. Anders och Sven-Olov tvekade först, men hoppade sedan ut ur bilen och närmade sig. Det visade sig att tjuvarna tvingats stanna på grund av bensinstopp. Anders slet ut föraren ur bilen, varefter han och Sven-Olov band fast honom med buntband.

En person som gömt sig i den stulna minibussen låstes in, och en tredje kumpan kom strax ut ur skogen och kunde också buntas ihop.

– Det tar nästan en timme innan polisen kommer. De skrattar gott när de ser att vi har buntat ihop dem med buntband, säger Anders till Byggnadsarbetaren.

LÄS ÄVEN: Farlig mobilladdning i Åmål

De tre personerna misstänks nu för stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Den stulna firmabilen har tagits i beslag av polisen som bevismaterial, och Anders har ännu inte fått tillbaka den.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se