• Foto: Pixabay

Skrämmande många skyddsombud hindras i sitt uppdrag, trakasseras eller till och med utsätts för hot och våld. Det här vill LO ändra på. Därför inleds nu en treårig satsning för att stärka skyddsombuden.

Bakgrunden är ett par rapporter, den senaste från förra året, som visar utsattheten för skyddsombuden inom LO. I den senaste rapporten uppgav 32 procent av skyddsombuden att de under det gångna året hindrats i sitt uppdrag, 12 procent att de trakasserats och sex procent att de hotats eller utsatts för våld på grund av sitt uppdrag.

Foto: LO Rindberg

– När vi såg de här siffrorna, och de här berättelserna, så bestämde vi oss för att vi måste göra något åt det här. Varje förbund har såklart var för sig arbetat med de här frågorna, men vi måste göra något tillsammans. Det är bakgrunden till den här treåriga satsningen, säger Sten Gellerstedt, utredare på LO.

LÄS ÄVEN: Arbetsgivare och fack i krig om skyddsombuden

Ur rapporten framkommer att de flesta skyddsombud som hindras i sitt uppdrag inte vill driva sitt fall vidare av rädsla för sämre villkor eller för att förlora jobbet. En hel del skyddsombud känner också att de saknar stöd från såväl arbetsgivare, arbetskamrater som fack. Många hoppar också av sitt uppdrag. Intressant att nämna är också att de två förbund som tappat flest skyddsombud i förhållande till antal medlemmar under perioden 2012 till 2016 är Elektrikerna och Målarna.

LÄS ÄVEN: Många skyddsombud hotas visar LO:s rapport

Det är LO:s arbetslivsutskott som står bakom satsningen ”Stärk skyddsombuden”, och projektet startade i och med skyddsombudens dag, 25 oktober.

– Nu har vi inte fått startskott från LO centralt ännu, men vi har startat ändå, för det här måste ju göras. Men i och med att vi inte har några medel ännu så är det än så länge upp till förbunden, förklarar Sten Gellerstedt.

LÄS ÄVEN: Stöduttalande för skyddsombud

Satsningen är tänkt att klubbas i LO:s styrelse tillsammans med budgeten i början av december.

Vilken skillnad blir det jämfört med hur ni tidigare har arbetat för att stärka skyddsombuden?

– Tidigare har vi främst arbetat centralt, nu ska vi arbeta mot sektionerna och distrikten. Vi ska utbilda väldigt mycket folk i de här lagstiftningarna som berör skyddsombuden, alltså även fackliga som inte är skyddsombud, så att man får förståelse för skyddsombudens roll, de har varit lite utanför ibland.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Tack du som är skyddsombud!”

Sten Gellerstedt lyfter även att samarbetet mellan förbunden bör bli bättre.

– De enskilda förbunden har ju väldigt mycket bra material, men även de har problem att få ut det till enskilda arbetsplatser, så om man kan jobba ihop över förbundsgränserna, fast lokalt, skulle det vara en väg. De olika förbunden kan berätta hur de arbetar och tipsa om sådant som funkar, säger han och fortsätter:

– Elektrikerna har ju det här med mentorskap, något som låter väldigt lovande, och det är ju ett sätt att jobba på. I materialväg tänker jag till exempel på Byggnads machokampanj på Youtube. Den är dråplig och pricksäker. Men sådant kostar pengar, därför bör förbunden gå samman.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Ur rapporten ”Trakasserier av skyddsombud” 201:

”Antalet skyddsombud i LO:s förbund var 59 492 stycken i maj 2016. Det är en minskning med 8 procent jämfört med 2012. Av de som svarat på enkäten våren 2015 uppger 32 procent att de under det senaste året hindrats i sitt uppdrag, 12 procent att de trakasserats och sex procent att de hotats eller är utsatts för våld”


Exempel ur rapporten på händelser rörande skyddsombud i Elektrikerförbundet:

Företaget hotar med konsekvenser

Ett skyddsombud valdes för första gången på ett mindre företag i el-branschen. Han får sin grundutbildning och stöttas av arbetskamraterna. Företaget tycker i början att det är bra att han tar tag i arbetsmiljön. Men företaget tycker det är dyrt att rätta till sina brister i arbetsmiljön. Skyddsombudet kallas till möten där man kritiserar hans arbete och ifrågasätter hans sätt att arbeta som skyddsombud. De tycker att han är illojal mot företaget och hotar med konsekvenser om han fortsätter som skyddsombud. Han orkar inte stå emot, vill inte ha hjälp från facket och avgår som skyddsombud.

Skyddsombud avgår efter påtryckningar från företaget

Ett företag i region Väst som tidigare inte haft någon facklig aktivitet får stöttning av Elektrikerförbundet, aktiviteten ökar och det utses ett skyddsombud. Skyddsombudet får den utbildning som krävs och ett engagemang väcks.

Företaget har ingen skyddskommitté så det regionala skyddsombudet besöker företaget och det nya skyddsombudet. Det framkommer att företaget har en väldigt hård ton mot facket och även mot skyddsombudet. Men det nya skyddsombudet fortsätter att ta initiativ. Det leder till att företaget ifrågasätter honom och hur han påpekar brister i arbetsmiljön.

Men skyddsombudet driver frågorna på rätt sätt och är kunnigare än företaget. Då agerar företaget mot skyddsombudet, både mot honom som person och i hans roll som skyddsombud. Det blir till slut för mycket för skyddsombudet då han uppfattar att hans uppdrag som skyddsombud är ett hot mot hans anställning.

Han väljer att sluta som skyddsombud och vill inte att förbundet ska driva frågan.