• Klubb 67 på Akropolis. Foto Jan Eriksson

INSÄNT

Efter en intensiv cirkelverksamhet under våren, där vi lärde oss allt om Grekland (nästan), var det dags att praktisera kunskaperna. Sista veckan i september var det Aten som gällde för 14 klubbmedlemmar.

Det blev en hektisk vecka med sightseeing per fot, buss, tunnelbana, båt, tåg och taxi. Vi armbågade oss upp till Akropolis, vi besteg Lykabettos-kullen, stod i skuggan av de glesa kolonnerna vid Zeustemplet, korsade turistfällorna i Plakaområdet, vi kollade på reklamskyltarna för bungyjump från bron över Korintkanalen, ingen av gubbarna hoppade, vi badade på Egina och några såg fotboll på Olympiastadion.

LÄS ÄVEN: Elpensionärer fick lära sig om Willy Brandt

Vi har nu på riktigt testat några grekiska mat- och dryckes-specialiteter som yoghurt med honung, fetaost, moussaka och souvlaki, även ouzo och Metaxa i små mängder, retsinan hade vi dock blivit varnade för.

LÄS ÄVEN: Elpensionärer åkte till Skottland

I våras var vi osäkra på vilken valuta landet skulle ha när vi skulle åka, euro eller drachmer, men nya lån i somras gjorde att det fortfarande är euro som gäller. Vi förstår nu att grekerna behöver våra pengar, hjulen måste komma igång. Vi har nu på nära håll sett hur att spara sig ur ekonomisk kris kan se ut, eftersatt fastighetsunderhåll, spökhus och igenklappade butikslokaler. Hål i gator och trottoarer med stora svårigheter att ta sig fram inte bara för handikappade.

LÄS ÄVEN: Klubb 67 drog västerut

Det såg också ut som om det var många lediga medborgare på gator och torg. Som vanligt vid utlandsresor har vi nog alla gjort några besiktningar av de elektriska installationerna man mött, de grekiska var inte alltid godkända. En vecka går fort och inför hemresan kunde vi glädjande konstatera att alla var med hem igen. Borta bra men hemma bäst.

Jan Eriksson