• Foto: Pixabay/IF Metall/Elektrikerförbundet/Montage

Det har blåst upp till strid inom fackföreningsrörelsen om vilka som ska bestämma över löneökningarna.

Förbunden inom 6F (Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko) har sjösatt en utredning om ett alternativ till dagens modell där det är den konkurrensutsatta exportindustrin som styr.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att LO:s samtliga förbund ges rejält inflytande över nivån, det så kallade märket sätts ju i dag enbart av industrin, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin till Sveriges radios ekonominyheter.

Kritiken från 6F handlar om att facken utanför industrin saknar inflytande över den viktigaste frågan: medlemmarnas löneökningar. 6F menar att facken inte tagit ut det löneutrymme som finns.

Märket, som i år fyller 20 år, har inte klarat av att höja lågavlönades löner. Utredningen som nu sjösätts ska försöka hitta en bättre väg att sätta löner säger 6F:s ordförande Jonas Wallin.

Jonas Wallins och 6F:s uppfattning är att alla LO-förbund bör vara med och sätta nivån på märket. Det är dock en uppfattning som inte delas av IF Metalls ordförande, Marie Nilsson.

– Om man menar att inhemska sektorn ska vara med och sätta märket, då säger jag stopp och belägg, för det fungerar inte, säger hon till Sveriges radio.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Märket

Avtalen mellan exportindustrins fack och arbetsgivare är de avtal som sätter norm för alla andra avtal på svensk arbetsmarknad. Det kallas märket, ett system som sjösattes för 20 år sedan.

Märkets ställning som allenarådande i löneökningsförhandlingar har haft till följd att lågavlönade ständigt halkar efter i löneökningarna.

Årets avtalsförhandlingar har med mycket få undantag hållit sig till märket: 6,5 procent över tre år.