• Foto: Pressbild/Pixabay/Montage

Findus har flyttat produktionen av alla sina frysta grönsaker från skånska Bjuv till Tyskland. Nu ska alla fabrikens inventarier auktioneras ut.

Förra våren kom ett besked som skulle komma att mötas av stora protester. Nomad Foods, de nya multinationella ägarna till det anrika svenska matvarumärket Findus, hade beslutat att flytta produktionen till Tyskland.

På grund av detta varslades 450 personer och fabriken i skånska Bjuv lades ned.

LÄS ÄVEN: Upp till 2000 jobb försvinner från Vattenfall

Med början i oktober auktioneras nu inventarierna från fabriken ut under ett flertal massauktioner. Både privatpersoner och företag är välkomna att lägga bud.

– Totalt uppskattar vi att det kan bli mellan 20 och 30 auktioner innan allt är sålt, säger nätauktionshuset Toveks vd Martin Tovek till Dagens Industri.

Bland utbudet finns exempelvis kantpressar, motorer och hörselskydd. När auktionerna inleddes i oktober var det inventarier från en mekanisk verkstad och en elverkstad som ropades ut. Näst ut är utrustning från fabriksområdets produktionslinje och packlinje, skriver Dagens Industri.

LÄS ÄVEN: Oro när Ringhals läggs ned

Vad som sedan kommer att hända med de gamla fabrikslokalerna är ännu oklart. Nomad Foods är i förhandling med potentiella köpare, och livsmedelsbolaget Foodhills har redan lagt ett bud. Bjuv kommun hoppas dock att jordbruksmarken kring fabriken kan komma att användas till nya bostäder.

– Vi håller på att diskutera med Findus och hoppas kunna få klar en affär innan nyår, säger Bjuvs kommunstyrelseordförande Anders Månsson till Dagens Industri.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se