• Foto: Pixabay. Bilden har inget samband med texten.

Byggbranschen har problem med oseriösa företag som inte betalar ordentliga löner. Därför föreslår nu regeringen en ny lag om huvudentreprenörsansvar; ett företag som sköter sig kan tvingas betala ut det fuskande företagets löner.

Lagförslaget är ett försök till en lösning på en lång tids oenighet mellan facken och arbetsgivarna inom byggsektorn, kring hur man ska komma till rätta med företag som fuskar med löneutbetalningarna.

Den föreslagna lagen skulle få som konsekvens att företag som sköter sig kan bli tvungna att betala ut löner till arbetare i företag som betalar för låga, eller inga, löner. Detta skulle gälla när byggföretag köper och säljer uppdrag av varandra i en kedja, skriver Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN: Bred uppslutning bakom hårdare regler mot lönedumpning

Regeringens lösning har mötts av blandade reaktioner.

På Byggnads tycker man att ett avtal med arbetsgivarna egentligen vore det bästa, men att branschens problem är så stora att en lag ändå behövs.

– Jag tycker naturligtvis tveklöst att det ska regleras i kollektivavtal. Men någonting måste göras för att få ordning, säger Johan Lindholm på Byggnads till Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN: Per Eklund: ”Tvi, tvi, tvi – De fuskar för att hänga med”

Arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier är dock kritiska.

– En seriös aktör kommer att få stå notan för att ett annat oseriöst byggföretag inte sköter sig. Det är en stor risk i det här förslaget, säger organisationens entreprenadjurist Carina Utterström Mace till Sveriges Radio.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se