Unga fackligt engagerade målare, elektriker och byggare har samlats för att diskutera framtiden. Stora diskussioner har förts om arbetsgivarens brist på ansvarstagande kring arbetsskador och dödsfall som sker på arbetet.

Byggbranschen i Sverige står inför utmaningen att bygga både bostäder och göra stora infrastruktursatsningar. Den största utmaningen någonsin. Det ska byggas nått så fruktansvärt mycket på väldigt kort tid. Både fack och arbetsgivare vittnar om att det behövs och kommer behövas mer kompetent arbetskraft.

Detta är inget nytt utan det är vad fack och arbetsgivare tidigare har löst gemensamt. Målare, elektriker och byggnadsarbetare har alla olika problem men de problem vi alla lider av är det systematiska fusket med arbetsmiljön som leder till allvarliga arbetsplatsolyckor.

Här har vi, fackliga medlemmar och företag, väldigt olika syn på hur det förhåller sig och vad lösningarna är.

LÄS ÄVEN: Olyckor och sjukskrivningar mer vanliga på byggen

Bostadsbyggandet har expanderat explosionsartat och vi måste verkligen ta tillvara på alla som vill arbeta i branschen. Branschen har inte arbetskraft nog, vi behöver all hjälp vi kan få.

Det fruktansvärda är att allt fler oseriösa företag ser sin chans att tjäna pengar, genom att utnyttja våra kamrater från andra länder och bedriva modernt slaveri på deras bekostnad.

Denna typ av företagare har ingen respekt för arbetares rättigheter eller säkerhet. Allt de vill är att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Detta leder till ett förfall av arbetsmiljön, arbetarna får ingen som helst utbildning i säker hantering av farlig utrustning eller rutiner för att motverka olyckor.

Den ekonomiska och ideologiska motsättningen mellan arbete och kapital syns tydligt.

LÄS ÄVEN: SSAB frias åter från dödolyckan – ansvarar inte för industrimontörernas död

Samtliga ledande byggföretag har en nollvision mot arbetsplatsolyckor och dödsfall på sina objekt. Det är sorgligt hur lite de gör för att efterfölja nollvisionen.

De påstår att de inte kan göra något åt att de underentreprenörer, som de själva anlitar, inte uppfyller arbetsmiljökraven som ställs.

Det mest skrämmande är att ledande företagsföreträdare struntar helt i att ta ansvar för vad som sker inom ramen för sin verksamhet.

För oss unga byggnadsarbetare är det självklart logiskt att företag tar ansvar över de underentreprenörer som de anlitar för att utföra arbete åt deras räkning. Det finns en del företag som tar det ansvaret och de lyfter vi.

LÄS ÄVEN: 45 dödades på jobbet i fjol

Vi arbetare har alltid arbetat med att ta vårt ansvar för att vara en del av att uppnå kvalitativt byggande med den bästa tänkbara arbetsmiljön i fokus. Lösningen. Vi är arbetskraften som kan leverera yrkeskompetens och kunskap om arbetsmiljön.

Vi som är utsedda fackliga företrädare är de som har förtroendet bland arbetarna att bäst ta tillvara deras arbetares intressen. Det är en makt som arbetsgivarna bör använda sig av.

Vi har alltid och vi bjuder fortfarande in till att ge vår expertis i syfte att nå ett mer kvalitativt och professionellt byggande utifrån säkra förutsättningar.

Ingen ska behöva skadas eller som värst dö på grund av bristande ansvarstagande från arbetsgivarens sida.

LÄS ÄVEN: Striden om det dödliga kvartsdammet – hälsa ställs mot industrins vinster

Det är ett misslyckande att man har en lagstiftning där man inte kan ställa folk till svars när människor dör på sina jobb.

Det kan aldrig vara meningen att politikerna ska vara passiva när det kommer till att stifta lagar som säkerställer att arbetsgivaren verkligen tar sitt ansvar som huvudentreprenör. Tyvärr är verkligheten så.

Politiker försvarar det vi redan har istället för att flytta oss framåt. Det verkar viktigare att vara sams med Svenskt Näringsliv än att se till arbetares intressen.

Vi ungdomar vill se starka reformer som säkerställer att Arbetsmiljöverket ges tillräckliga resurser att kontrollera fler arbetsplatser runt om i landet. Arbetsmiljöverket som krossades under Alliansens år vid makten byggs nu sakta upp, men det går inte snabbt nog.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Borgerlig politik och EU har försämrat arbetsmiljöarbetet”

Vi vill också att Skatteverket ges större makt att kontrollera företagen, så att rätt skatt betalas. Varken staten eller Svenskt Näringsliv har väl som mål att företag ska få ha rätt att fuska både på arbetsmiljöområdet och skatteområdet?

Vi unga arbetare kämpar för nollvisionen, ingen ska behöva skadas eller dö på arbetet.