• Foto: Pixabay

Två industrimontörer i Luleå miste livet 2013 när de fick flera kubikmeter stenkolstjära över sig från en cistern. Nu har hovrätten valt att gå på tingsrättens linje och friar SSAB från ansvar för dödsolyckan.

Det var när de två männen skulle tömma en cistern innehållande stenkolstjära i oktober 2013 som olyckan inträffade. Cisternens nivåmätare visade fel, och när de två industrimontörerna gjorde hål i cisternen dränktes de i flera kubikmeter tjära, skriver Byggnadsarbetaren.

Efter olyckan åtalades SSAB och en arbetsledare för arbetsmiljöbrott. De friades dock 2016 av Luleå tingsrätt som menade att ”en mängd samverkande olyckliga omständigheter bidragit till olyckan” . Ett exempel på en av dessa omständigheter var den felinställda nivåmätaren.

Den del av den friande domen som gällde företagsboten överklagades till hovrätten. Nu har dock även Hovrätten för övre Norrland valt att gå på den friande linjen och fastställer tingsrättens dom: Ingen kan lastas för de två männens död.

”Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att åklagaren inte visat att arbetsplatsolyckan berott på att någon inom SSAB begått ett arbetsmiljöbrott. SSAB ska därför inte betala någon företagsbot”, skriver Hovrätten i sitt beslut.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se