• Farlig mobilladdning i Åmål. Foto: Anna Norling

I Åmål har ungdomars jakt på ström för att kunna ladda sina mobiler blivit ett problem. Enligt kommunen bryter ungdomar upp elskåpen på kvällstid, just för att ladda sina mobiler.

Det här rapporterar Nya Wermlands-tidningen om. Elskåpet vid grillen på torget i Åmål har den senaste tiden brutits upp fyra gånger. Inne i skåpet sitter flera eluttag och enligt Rolf ”Bobo” Bergström, driftledare på teknik- och fritidsförvaltningen Åmål och Säffle är det ungdomar som använder uttagen för att ladda telefonerna.

– Det kan sitta både tio och femton ungdomar här på kvällarna, säger han. Jag har varit här och sett dem, säger Bergström till tidningen.

Eluttagen används för torghandeln och skåpet är låst på kvällarna. Det hindrar alltså inte ungdomarna, som bryter upp elskåpet.

Problemet är att det finns mer än vanliga eluttag i skåpet. I några av socklarna går 400 volt och 32 ampere och där finns inget petskydd.

– Om någon petar där så går det inte så bra. Det kan ta livet av någon, säger Jesper Kihlander från Eltjänst i Åmål till Nya Wermlands-tidningen.

Det är Eltjänst i Åmål som har skött reparationerna efter inbrotten. Även elskåpet bredvid har utsatts för inbrottsförsök, och det, menar Jesper Kihlander, är rent livsfarligt.

– Matningen in till skåpet och mätaren sitter där, säger han. Där ska man absolut inte vara.

Anna Norling

anna.norling@mittmedia.se