Almega Samhallförbundet vill inte gå med på en låglönesatsning för sina anställda. Därför varslar nu sju berörda LO-förbund om blockad och strejk.

De sju LO-förbunden Kommunal, Fastighets, HRF, IF Metall, Handels, Seko och GS har kollektivavtal med Samhall, men den 30 september löpte det gamla avtalet ut. Trots att förhandlingar om ett nytt avtal pågått sedan innan sommaren har LO-förbunden och Almega Samhallförbundet ännu inte lyckats komma överens.

Konflikten gäller främst hur man ska genomföra den så kallade låglönesatsningen, som ska ge mer lön till personer som tjänar under 24 000 kronor i månaden. På Samhall gäller det majoriteten av de anställda.

Nu varslar därför LO-förbunden om konfliktåtgärder.

– Vi accepterar inte att Almega förvägrar de lågt avlönade Samhallanställda den låglönesatsning som är norm i övriga avtal. Därför tar vi strid för att också Samhalls anställda ska få ta del av låglönesatsningen som alla andra branscher har fått, säger LO:s avtalsansvariga Ann-Marie Stenberg i ett pressmeddelande.

Om LO-förbunden och Almega Samhallförbundet inte har enats i frågan klockan 06.00 den 12 oktober kommer konfliktåtgärderna att vidtas. Åtgärderna innefattar blockad samt stopp för övertid, mertid och nyanställningar. Har parterna fortfarande inte kommit överens klockan 06.00 den 17 oktober kommer dessutom strejk att bryta ut på 12 arbetsplatser på olika platser i landet. Bland annat innefattas tre Ikea-varuhus, skriver Fastighetsfolket.

Även Svenska Elektrikerförbundet har under måndagen tagit ställning i frågan.

Almega, sluta upp med era dumheter! De anställda på Samhall ska ha sin del av låglönesatsningen som andra fått på arbetsmarknaden. Elektrikerna står självfallet bakom varslet om konfliktåtgärder som berörda förbund lagt idag, skriver Elektrikerförbundets förhandlingschef Urban Pettersson i ett uttalande.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se