• Foto: Tomas Nyberg

Svenska löner är för låga. Det menar Internationella valutafonden, IMF.

Varje år granskar IMF olika länders ekonomi, där ibland Sveriges. Den senaste granskningen släpptes i förra veckan och resultatet var ganska överraskande. IMF menar att de svenska lönerna bör höjas, och det ganska rejält. Detta med bakgrund av Sveriges låga inflation och industrins höga produktivitet.

För närvarande stiger de svenska lönerna med 2 till 2,5 procent per år. Internationella valutafonden tycker att de svenska lönerna borde få öka med 3 eller 3,5 procent per år. Det vill säga: löneökningar på minst 50 procent högre än dagens.

Teknikföretagen ger dock inte mycket för IMF:s uppmaning.

– Nja, de ger inte intryck av att vara särskilt kvalificerade när de kommer till slutsatsen att vi ska bidra till att ytterligare överhetta en situation i Sverige, som befinner sig i en högkonjunktur, starkt påeldad av en riksbank som kör med negativ ränta, och en finansminister som skickar miljarder hit och dit, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune till Sveriges radio Ekot.

 

Anna Norling

anna.norling@mittmedia.se