• Ur filmen Efter Inez. Foto: Ellinor Hallin, copyright: Karin Ekberg AB

Hur går man vidare när det som inte får inträffa händer? Hur lever man med en livslång sorg? Hur ska man som arbetskamrat eller vän bemöta den som förlorat sitt barn? I dokumentärfilmen Efter Inez får vi följa Filip Nordin och Denize Löfgren.

Vid en sista rutinkontroll upptäcker barnmorskan att hjärtat stannat på barnet som är beräknat att födas inom kort. Denize blir igångsatt och föder fram parets första barn, en dotter som får namnet Inez.

Filmaren Karin Ekberg kommer in i rummet på förlossningsavdelningen redan dagen efter. Kontakten har knutits genom en moster till Denize. Även om Filip var skeptisk till en början såg han också en möjlighet att få bilder och film som minnen. Överenskommelsen var att de skulle få bilderna och materialet och senare bestämma sig om de ville medverka i dokumentären.

– Karin blev som en vän. Hon kom ibland utan kamera och bara pratade, säger Filip.

– För mig var det ett sätt att bearbeta det, säger Denize.

De får ha Inez hos sig några dagar. Filip håller henne och så småningom övervinner även Denize sin rädsla.

Paret är så modiga som släpper in oss i sorgen och delar med sig. De hoppas att filmen ska bli ett stöd för andra föräldrar i samma situation och att filmen kan leda till att samtalsklimatet blir mer öppet.

– För de som drabbas nu blir väldigt ensamma, säger Filip.

Filip arbetade på en stor byggarbetsplats. Han berättar att arbetskamrater och vänner beklagade sorgen. Sen blev det tyst.

Filip och Denize hanterar sorgen på olika sätt. Hon vill prata om Inez hela tiden. Han vill snabbt tillbaka till jobbet, för snabbt – han blir sjukskriven igen. Han vill hålla sig sysselsatt. Sorgen blir som en vägg mellan dem. Denize uppfattar det som att Filip vill sörja i fred och låter honom vara.

Kärleken övervinner sorgen. Men Inez är för alltid älskad och aldrig glömd.

Karin Ekberg följer paret under flera år, nära men respektfullt. Filmen vann i mars 2017 huvudpriset vid Tempo dokumentärfestival.

Efter Inez har biopremiär den 29 september, och går sedan vidare till alla nordiska public service TV-kanaler.

LÄS ÄVEN: Elvis Presley förankrad i arbetarklass och blues

Om Efter Inez:

Manus och regi: Karin Ekberg
Längd: 76 min
Premiär bio: 29 september
Trailer: https://vimeo.com/207094299…
Facebook: www.facebook.com/efterinez

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se