• Nyhetstext …. Foto:Pixabay/Pressbild/Montage (Fotona är exempelbilder)

Elektrikerförbundet har beslutat lämna Nordea.

– Nordea har samlat ihop till detta. Det vi studsat på Nordeas utpressning, och den arrogans deras vd visat, säger Elektrikernas ekonomiansvarige Ulf Carlsson.

Beslutet innebär att man omgående sätter stopp för nya investeringar och placeringar i Nordea. I dag har Elektrikerna 320 miljoner placerade i Nordea. Ungefär lika mycket pengar är placerade i Swedbank. Pengarna som är placerade i Nordea ska nu flyttas därifrån.

– Inriktningen är att lämna Nordea som bank. Innan detta sker ska frågan utredas så att vi kan avveckla med förnuft, säger Ulf Carlsson.

LÄS ÄVEN: LO startar utredning om Nordea

I stort sett alla förbundets räkningar betalas genom Nordea. Det ska nu förändras. En del pengar går genom 6F:s gemensamma administrativa bolag Fasab. Där måste de andra förbunden, Byggnads, Målarna, Seko och Fastighets ta samma beslut för att förändringar ska ske.

Löner till anställda inom Elektrikerförbundet går dock helt genom Swedbank och påverkas inte.

LÄS ÄVEN: Elektrikerna vill lämna Nordea

Många medlemmar har i dag medlemslån i Nordea. Som medlem kan man få medlemslån i både Nordea och Swedbank. Dessa låneavtal styrs av avtal mellan LO och respektive bank och påverkas först när LO förändras sina avtal.

– Vi kommer att följa LO:s beslut om Nordea, säger Carlsson.

Per Eklund
per-eklund@mittmedia.se