Nyhetstext …

För två veckor sedan gick Vattenfalls ledning ut med sina planer där man beskrev att företaget ska spara två miljarder kronor. Nu rapporterar SVT Nyheter att upp till 2 000 jobb kommer att försvinna från bolaget.

Det handlar främst om huvudkontoret i Solna där 20 till 40 procent av alla stödfunktioner inom den statliga energijätten ska försvinna fram till år 2020.

– I samband med att vi gjort oss av med vår brunkolsverksamhet och gjort andra nedskärningar har vi fått för höga kostnader, säger Markus Friberg, presschef på Vattenfall, till SVT Nyheter.

Men bakgrunden är även den stora omvandling som pågår av hela Europas energisektor där de stora jättarna pressas av nya aktörer som säljer vind och solel där kostnaderna ofta är lägre.

Enligt SVT:s källor pågår nu ett intensivt arbete inom Vattenfall där man vänder på alla stenar för att få ned kostnaderna. Att outsourca verksamhet, det vill säga flytta arbetstillfällen från Vattenfall till andra företag som kan göra arbetet billigare är bara en lösning.

– Vi kommer även att göra stora besparingar på våra kontor i Tyskland och Nederländerna, säger Markus Friberg till SVT Nyheter.

Enligt senaste årsredovisningen hade Vattenfall cirka 20 000 anställda den 31 december förra året.

Anna Norling

anna.norling@mittmedia.se