På onsdagen var det så dags för budgetpromenaden. Den årliga promenaden då finansministern bär med sig regeringens förslag till höstbudget, den nådiga luntan, och promenerar de 400 meterna från Finansdepartementet till Sveriges riksdag.

Detta år är det tydligt att vi står inför en valrörelse. Regeringens budgetproposition innehåller många miljarder i satsningar, sådant som höjt barnbidrag och sänkt skatt för pensionärer.

Men i budgeten finns även skarpa förslag på arbetsmarknadsområdet.

Bland annat handlar det om att renodla de subventionerade anställningarna. Finansminister Magdalena Andersson (bilden) förklarade under onsdagens pressträff detta med att många arbetsgivare varit missnöjda med dagens anställningssubventioner. Därför slås fem stöd ihop till ett, bland annat försvinner instegsjobb, särskilt anställningsstöd och traineejobb. De blir i stället ett enda: introduktionsjobb.

De nya introduktionsjobben ska kunna kombineras med utbildning. Staten kommer att stå för 80 procent av månadslönen på upp till 20 000 kronor i månaden i maximalt två år. Kvar blir dock nystartsjobben och extratjänsterna.

Samtidigt skärper regeringen kraven på alla arbetslösa som bedöms vara i behov av utbildning att söka och ta del av utbildning som ges inom arbetsmarknadspolitiken. Regeringen inför bland annat en utbildningsplikt för nyanlända. Utbildningsplikten innebär att alla nyanlända som tar del av Arbetsförmedlingens etableringsinsatser, och som bedöms vara i behov av utbildning för att kunna komma i arbete, kan anvisas att söka och ta del av utbildning.

Elektrikernas ordförande Jonas Wallin kommenterar regeringens budget på samverkansorganisationen 6F:s hemsida.

– Det här är en budget som gynnar vanligt folk. Höjt barnbidrag, mer pengar till välfärden och rejält sänkt pensionärsskatt. Det är inte valfläsk, det vad riktig traditionell socialdemokratisk politik handlar om, skriver Jonas Wallin.

Anna Norling

anna.norling@mittmedia.se

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet