• Tidningen Elektrikern … Blaiken är den första vindkraftsparken i ett arktiskt klimat och en av Europas största med 99 vindkraftverk. Foto: Pressbild BlaikenVind.

I början av september invigdes vindkraftparken Blaiken i södra Lappland. Parken är en av Europas största med 99 kraftverk.

Det är Skellefteå kraft och Fortum, som står bakom projektet, och har skapat bolaget BlaikenVind. Fortum står för 15 procent och Skellefteå kraft för 85 procent.

Planeringen för vindkraftparken började 2005 och det har kostat 3,3 miljarder kronor att bygga vindkraftverken. Det är den fjärde etappen som nu är avslutad och hela området invigdes med representanter från riksdagspolitiker och departement.

De har en effekt på 247,5 MW och en årlig produktion på 714 gigawattimmar. Ett 30-tal personer beräknas kunna sköta vindkraftparken.

Vindkraftparken är den första som byggs i arktiskt klimat.

– Blaiken är ett exempel på hur vindkraften har utvecklats mot en alltmer konkurrenskraftig och effektiv energiproduktionskälla, säger Hans Kreisel, koncernchef vid Skellefteå Kraft.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se