• Orkanen Irma har lett till att miljoner människor i USA är utan el. Foto: Pixabay

Miljoner människor är utan ström på USA:s östkust efter orkanen Irmas framfart. Enbart i Florida handlar det om 4,4 miljoner hem som är strömlösa. Tusentals elektriker har skickats ut för att försöka åtgärda problemen.

Floridas guvernör Rick Scott berättade på tisdagen för The New York Times att staten nu har satt 30 000 anställda på att lösa statens allra viktigaste problem: att få strömmen att fungera igen.

– Vi har mycket arbete att göra, men alla kämpar tillsammans. Vi kommer att bygga upp den här staten igen, sa guvernör Scott till The New York Times.

Över 55 dödsfall kopplas till ovädret i Karibien och USA, enligt de senaste rapporterna från myndigheterna. I USA rör det sig om flest dödsfall i Florida, men även i South Carolina och Georgia har människor omkommit i Irma.

Att bygga upp områdena efter Irma kommer att ta lång tid – och kosta enorma summor. Enligt vädertjänsten AccuWeather uppskattas kostnaderna efter Irma bli omkring 100 miljarder dollar, men kostnaderna efter förra orkanen: Harvey, som drog in över Texas i slutet av augusti beräknas till nästan dubbelt så stora, 190 miljarder dollar.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se